Veleposlanik Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je u intervjuu Srni da se Rusija zalaže za poštovanje normi međunarodnog prava i da odsustvo suglasnosti Vijeća sigurnosti UN na imenovanje Christiana Schmidta njega lišava neophodnog legitimiteta da bude visoki predstavnik u BiH.

Odgovarajući na pitanje je li imenovanje Schmidta predstavlja pokušaj zapadnih partnera u Vijeću za provedbu mira da izoliraju utjecaj Ruske Federacije na Balkanu, Kalabuhov je rekao da se češće događa obrnuto jer je utjecaj Rusije jači što je više pokušavaju izolirati.

– To je lako objasniti. Rusija se zalaže za poštovanje normi međunarodnog prava, a ne za izmišljanje mitskih pravila, oslanjajući se na ona kojim neki žele vladati svijetom – rekao je Kalabuhov.

On je izrazio uvjerenje da upravo odsustvo suglasnosti Vijeća sigurnosti UN na imenovanje Schmidta njega lišava neophodnog legitimiteta, ma koliko dovitljivo pokušavali tvrditi suprotno.

Na pitanje je li BiH međunarodni protektorat, Kalabuhov je odgovorio da je, nažalost, stvarno stanje takvo da neke države, skrivajući se iza plašta “međunarodne zajednice”, pokušavaju ostvariti svoje sebične interese u BiH.

– U isto vrijeme oni otvoreno manipuliraju javnim mnijenjem, namjerno dovode do destabilizacije situacije u zemlji kako bi se igrali na neriješenim međusobnim zabrinutostima i strahovima – rekao je ruski veleposlanik u BiH.

Pokušavaju da ožive OHR

Kalabuhov je istaknuo da, usput, suprotno međunarodnom pravu i zdravom razumu, pokušavaju da ožive OHR, koji je izgubio svoju dodatnu vrijednost, pod izgovorom potrebe za ispunjavanjem utopijskih uvjeta.

– Prema našem mišljenju, to je apsolutno nespojivo s licemjernim izjavama naših međunarodnih partnera o podršci suverenitetu BiH, dok oni čine sve kako bi zemlja bila što duže lišena takvog suvereniteta – dodao je veleposlanik Rusije u BiH.

U kontekstu destabilizacije, Kalabuhov je istaknuo nametanje izmjena Krivičnog zakona, kojim se, između ostalog, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

– To je već imalo takav utjecaj na državu da čak ni najpronicljiviji analitičari ne vide načine kako se to može riješiti i tvrde da je nastala najuzavrelija kriza u postdejtonskom periodu – naveo je Kalabuhov.

Potrebno vrijeme da se bolna tema prevlada

Prema njegovim riječima, činjenica je da, koliko god su bili visoki osobni moralni kriteriji kojima se rukovodio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, sama tema je toliko bolna i bukvalno još krvari da se njeno prevladavanje i postizanje istinskog pomirenja ne može povezati s rokom završetka mandata.

– Za to su potrebne desetljeća, ako ne i stoljeća. U suprotnom, radi se o poticanju na mržnju, i to ne samo u BiH, već u čitavom regiji, što svi mi promatramo – naveo je ruski veleposlanik u BiH.

Kad je riječ o međunarodnom vojnom prisustvu u BiH, Kalabuhov je rekao da je Rusija jamac Daytona, te da svojoj ulozi pristupa izuzetno odgovorno.

– Za razliku od naših partnera, mi nastojimo osigurati da međunarodna zajednica, kako to proizlazi iz Mirovnog sporazuma, vodi mudru, dobro promišljenu i uravnoteženu politiku – rekao je Kalabuhov, odgovarajući na tvrdnje pojedinih zapadnih analitičara da će Ruska Federacija u studenom onemogućiti produženje mandata EUFOR-a u Vijeću sigurnosti UN.

Prema njegovim riječima, to se odnosi na sve aspekte situacije u BiH, ističući da Ruska Federacija analizira okolnosti u kontekstu nedavnih događaja.

– Naravno da ćemo se dodatno oglasiti o odlukama koje će Rusija donijeti – rekao je Kalabuhov.

Govoreći o ekonomskoj suradnji, Kalabuhov je ukazao da upravo u razvoju odnosa s BiH u cjelini i s Republikom Srpskom posebno vidi svoj glavni zadatak.

– Radimo na načinima da realiziramo mnoge zanimljive projekte vezane za političke kontakte, trgovinsku i ekonomsku suradnju, razvoj kulturnih i humanitarnih veza. Pretpostavljamo da će poboljšanje pandemijske situacije dati novi zamah ovim važnim inicijativama – smatra Kalabuhov.

/HMS/

error: Content is protected !!