Košarkašice SAD-a i Srbije te Japana i Francuske borit će se za plasman u finale olimpijskog turnira u Tokiju.

Amerikanke su lakoćom svladale Australiju sa 79-55, dok je Srbija sa 77-70 bila bolja od Kine. Mnogo neizvjesnije bile su preostale dvije četvrtfinalne utakmice.

Japanke su do svog prvog olimpijskog polufinala stigle pobijedivši Belgiju s 86-85, a pobjedničku tricu je 16 sekundi prije kraja pogodila Rui MachidaKim Mestdagh je sa zvukom sirene promašila šut za pobjedu.

Treći put zaredom u polufinalu će igrati Francuska koja je sa 67-64 bila bolja od Španjolske. Francuskinje su u Londonu 2012. izgubile u finalu od SAD-a, a 2016. u Rio de Janeiru pobijedila ih je reprezentacija Srbije u utakmici za broncu.

Američke košarkašice su glavne favoritkinje za osvajanje sedmog uzastopnog olimpijskog zlata.

Polufinalne utakmice su na rasporedu u petak, 6. kolovoza: SAD – Srbija će igrati od 6.40 sati po srednjoeuropskom vremenu, a Japan – Francuska od 13 sati.

ZA FINALE NORVEŠKA – RUSIJA I FRANCUSKA – ŠVEDSKA

Norveška, Rusija i Francuska ponovno će zaigrati u polufinalu olimpijskog turnira za rukometašice, baš kao i prije pet godina u Rio de Janeiru, a u polufinalnoj postavi su se po prvi put u povijesti našle rukometašice Švedske.

Aktualne europske prvakinje Norvežanke su do polufinala stigle pobjedom 26-22 protiv Mađarske, a u polufinalu će, baš kao i 2016., igrati protiv reprezentacije Rusije koja je s 32-26 nadigrala Crnu Goru.

Švedska je s uvjerljivih 39-30 svladala Južnu Koreju i prvi put se našla u borbi za olimpijsku medalju. Još je uvjerljivija bila Francuska koja je s 32-22 pobijedila Nizozemsku.

Francuskinje su prije pet godina u olimpijskom finalu poražene od Rusije i još uvijek čekaju na jedino zlato koje im nedostaje u kolekciji.

Polufinala su na rasporedu u petak, 6. kolovoza: Francuska i Švedska će igrati od 10 sati po srednjoeuropskom vremenu, a Norveška i Rusija od 14 sati.

BRAZILKE NA JUŽNU KOREJU, AMERIKANKE NA SRBIJU

Reprezentacije Brazila i Južne Koreje te SAD-a i Srbije čine polufinalne parova olimpijskog turnira za odbojkašice na Igrama u Tokiju.

Najdramatičniji četvrtfinalni dvoboj odigrale su Turska i Južna Koreja, a korejske odbojkašice su slavile s 3-2 (17-25, 25-17, 28-26, 18-25, 15-13) nakon dva sata i 17 minuta igre. Korejke su tako po četvrti put u povijesti stigle do polufinala olimpijskog turnira.

Svoje prvo finale će pokušati izboriti protiv reprezentacije Brazila koja je u četvrtfinalu nadigrala Rusiju s 3-1 (23-25, 25-21, 25-19, 25-22) i ostala jedina neporažena ekipa u Tokiju. Brazilkama je ovo sedmo polufinale na posljednjih osam olimpijskih turnira, a jedino su ostale bez njega prije pet godina u Rio de Janeiru, kad su ih u četvrtfinalu šokirale kasnije pobjednice Kineskinje.

Američka reprezentacija se za plasman u polufinale lako obračunala s Dominikanskom Republikom i slavila s 3-0 (25-11, 25-20, 25-19). Gotovo jednako uvjerljiva bila je i reprezentacija Srbije koja je s 3-0 (25-21, 25-14, 25-21) nadigrala Italiju.

Srpkinje u Tokiju brane srebro iz Rija, gdje su u polufinalu nadigrale upravo Amerikanke, koje još uvijek čekaju na svoje prvo olimpijsko zlato. U kolekciji imaju tri srebra i dvije bronce.

Polufinala su na rasporedu u petak, 6. kolovoza: Srbija – SAD će igrati od 6 sati po srednjoeuropskom vremenu, a Brazil – Južna Koreja od 14 sati.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!