Hrvatski narod mora zahvaliti za slobodu prvo svojim braniteljima, onima koji su 1991. iz tenisica uskočili u odore policije i Zbora narodne garde, i svima koji su do 1995. i ovog slavnog dana borili se za slobodu države koju su naši očevi i djedovi sanjali, a mi dosanjali.

U spomen na hrvatske branitelje i vječnu zahvalnost pobjedničkoj Hrvatskoj vojsci, te poginulima u Oluji i svim bitkama Domovinskog rata.

Možda je najjednostavnije nekome tko to ne zna predočiti značenje Oluje za Hrvate i Hrvatsku tako da zamislimo što bi bilo da 1995. nije bilo Oluje, da nije bilo državničke mudrosti hrvatskog političkog vrha na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, koji nisu slušali “dobronamjerne” savjete svjetskih moćnika, da nije bilo višegodišnjeg rada onih koji su opremili i osposobili Hrvatsku vojsku i policiju i osmislili Oluju, da nije bilo hrabrosti, krvi i znoja hrvatskih branitelja, te beskrajne ljubavi branitelja za Domovinu?, piše hkv.hr

U najboljem slučaju, jednostavno, bilo bi ovako: Tzv. “republika srpska krajina” bila bi integrirana u Hrvatsku onako kako je Republika Srpska integrirana u Bosnu i Hercegovinu. Isto bi vrijedilo za Istočnu Slavoniju, budući da od mirne integracije Hrvatskog Podunavlja kako je provedena nakon hrvatske vojne pobjede dakako ne bi bilo ništa. Na ta područja, baš kao i u Republiku Srpsku u BiH vratili bi se tek poneki, dok bi i danas stotine tisuća Hrvata iz do Oluje (i kasnije, do mirne reintegracije Podunavlja) okupiranih područja Hrvatske živjeli kao izbjeglice drugdje po Hrvatskoj i svijetu.

Ukratko, da nije bilo Oluje, ne bismo imali Državu. Državu, koju nam valja urediti i srediti, postaviti na zdrave noge kako je to bilo prije 26 godina. Ali, Državu imamo! I bit će nadajmo se onakva kakvu su sanjali momci koji su prije 30 godina krenuli braniti Hrvatsku i pred 26 godina osloboditi “krajinu” od velikosrba i četnika

Hrvatski branitelji sjajno su obavili svoju zadaću – Oluja je najsjajnija pobjeda i zvijezda na nebu hrvatske povijesti.

Ono što nas još dvadeset godina kasnije čeka je lakše, nitko ne treba za to ginuti. Treba nam samo ono što su imali ti naši junaci: znanje, rad, državno vodstvo kojem se vjeruje, i ljubav za jedinu nam Domovinu, Hrvatsku.

I stoga nam je Oluja toliko važna.

Ne samo povijesno, kao događaj koji je odlučio da zaista imamo Državu Hrvatsku, nego i kao podsjetnik da mi Hrvati možemo napraviti što god zamislimo, ma kako to izgledalo nedostižno. Jedino tko nas u tome može spriječiti smo mi sami.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!