Kontradiktorno je to. Svijet ljepote, kozmetike, estetske kirurgije, upregao se zadnjih desetljeća da omogući ženi i muškarcu da  izgledaju što sličnije nekakvom idealu kojem streme. Naravno, oni koji žele “čačkati” po sebi i mogu si to financijski priuštiti.

Pa onda gledamo na ulicama naših gradova, na kojima nismo do prije desetak godina uočavali toliko “napumpanih usana”, uređenih dekoltea, napunjenih obraza, zategnutih kapaka, koliko vrlo mladih djevojaka “leva-leva” koristi danu mogućnost da se “preurede”.

Istodobno, poznajemo brojne osobe koje su najsretnije na svijetu baš zato što idu na plažu bez kompleksa i opterećenja, bez potrebe da uvlače stomak, skrivaju strije pareom, kojima je savršeno ugodno u svojoj koži i ne žele da im itko nameće neke očekivane standarde.

Koji se možda, ili se to nama samo čini, nekako glasnije i srčanije smiju, nekako čvršće grle, nekako stvaraju spokoj u okruženju.

Kako bilo, svatko uistinu treba imati pravo izgledati kako želi i osjećati se dobro sa sobom, a da ljudi imaju upravo takvu žudnju svjedoči aktualni post novinarke i sindikalistice Maje Sever, koja je uz opuštenu fotografiju snimljenu na brodu, pretpostavljamo na odmoru, napisala: 

“Mogu li žene sa sijedima i borama biti sretne? Nikako.”

Objava je smjesta pokrenula brojne reakcije, ispisale su se već desetine komentara, a sve do jedan svjedoče koliko se sreće skriva u vlastitom “komodu” i slobodi.


‘Sestro draga, ja vidim samo dobar dekolte!  Silvana, gledaj je, lako tako pozivati ljude da joj gledaju bore i broje sijede.’ 

‘Možemo, možemo, imale smo tu privilegiju da dočekamo sijede i bore!’ 

‘Vidi se da mogu’

‘Ne laži, sreća izvire iz tebe ….’

‘Nisam znala da sam nesretna. Eto prvi glas.’

‘Više bora, više iskustva i više pameti… dakako, i oštriji jezik. Sretne’ 

‘Mogu, vidi se iz priložene fotografije’

‘Tek tada … nakon svih bura, juga i saznanja’ 

‘Normalno je … prirodno je… sva ta promjena koja nam se događa… Ne gledajte se kroz tuđe oči i budite nježni i tolerantni prema sebi’.

PIŠE M.P./slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!