Premijer Andrej Plenković u srijedu je u čestitki povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja istaknuo kako nam je žrtva hrvatskih branitelja dala slobodu, ponos i državu, što se ne smije zaboravit, a da su pred nama nove bitke za modernu i razvijenu Hrvatsku.

– Obilježavajući Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 26. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, iskazujemo posebnu zahvalnost i poštovanje svim hrvatskim braniteljima čiji su životi utkani u temelje naše domovine. Ponosni smo na hrabrost i požrtvovnost hrvatskih branitelja, policajaca i vojnika te na vizionarstvo i državničko umijeće prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Uspješno završenom operacijom Oluja okrenuli smo novu stranicu hrvatske povijesti, istaknuo je predsjednik Vlade u čestitki.

Istaknuo je da je oslobođen velik dio okupiranog područja i stvoreni su preduvjeti za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Najvažnija akcija u Domovinskom ratu, podsjetio je, znatno je pridonijela i prekidu opsade Bihaća te oslobađanju velikog dijela Bosne i Hercegovine.

– Žrtva hrvatskih branitelja dala nam je slobodu, ponos i državu, što nikada ne smijemo zaboraviti, a zaštita njihovog položaja te dostojanstva Domovinskog rata naša je trajna obveza, na čemu predano radimo, poručio je premijer Plenković.

Uz brigu o zaštiti prava i digniteta hrvatskih branitelja, posvećeni smo, istaknuo je, jačanju i modernizaciji Hrvatske vojske i hrvatske policije. Novim borbenim avionima što je najveće ulaganje u modernizaciju Hrvatske vojske višestruko ćemo ojačati obrambene sposobnosti Hrvatske te sigurnost zemlje podići na razinu koju nismo nikad imali. Nakon spajanja Pelješkog mosta i ostvarenja strateškog cilja povezivanja hrvatskog teritorija, pred nama su još ciljevi ulaska u Schengenski prostor 2022. te europodručje 2023., naveo je u čestitki predsjednik hrvatske Vlade.

Ponosni na sva zajednička postignuća u protekla tri desetljeća samostalnosti te suočeni s novim izazovima i krizama, pred nama je, naveo je Plenković, odgovorna zadaća da nastavimo poduzimati sve da poboljšamo kvalitetu života svih hrvatskih građana, osiguramo što brži gospodarski oporavak te obnovu potresom stradalih područja.

Pred nama su nove bitke kako bismo izazove pretvorili u prilike te Hrvatsku preobrazili u modernu, razvijenu i naprednu državu, poručio je premijer Plenković čestitajući svim hrvatskim braniteljima, uime Vlade i osobno, njihov dan, a sugrađanima u domovini i Hrvatima diljem svijeta zaželio je sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!