Američki atletičar Ryan Crouser obranio je zlato iz Rio de Janeira s novim olimpijskim rekordom u bacanju kugle.

Do novog zlatnog odličja aktualni svjetski rekorder stigao je na suveren način, bacivši kuglu u svih šest serija preko 22 metra ((22,83 m, 22,93 m, 22,86 m, 22,74 m, 22,54 m, 23,30 m). S pobjedničkih 23,30 metara koje je bacio u posljednjoj seriji postavio je novi olimpijski rekord, a taj rezultat samo je sedam centimetara manje od svjetskog rekorda koji je Crouser postavio u lipnju ove godine u Eugeneu.

Srebro je pripalo njegovom sunarodnjaku Joeu Kovacsu s 22,65 metara, a broncu je uzeo Novozelanđanin Tom Walsh koji je bacio 22,47 m, što mu je najbolji rezultat ove sezone.

Crouser je u Rio de Janeiru 2016. osvojio zlato s 22,52 metra, a sada je u Tokiju obranio olimpijski naslov sa svih šest serija iznad 22,50 m, što je najbolja serija u povijesti bacanja kugle.

Nakon finala 201 cm visoki i 145 kg težak Crouser slavio je s američkom zastavom i kaubojskim šeširom na glavi držeći u ruci poruku: “Djede, uspjeli smo. Olimpijski pobjedik 2020!”.

Dvadesetosmogodišnji Ryan Crouser rekorder je i aktualni pobjednik zagrebačkog mitinga na kojemu je prošle godine bacio 22,74 m pobijedivši ispred Joea Kovacsa.

Crouserova nadmoć u Tokiju bila je vidljiva od prvog pokušaja u kojemu je bacio 22,83 m, što je već bila daljina novog olimpijskog rekorda, za 31 cm bolji rezultat od onog kojim je osvojio zlato prije pet godina. U drugom pokušaju je kuglu bacio do 22,93 m, a ‘eksplodirao’ u posljednjem hicu, kada je već postalo jasno da je po drugi put osvojio olimpijsko zlato, te po treći put pomaknuo granicu olimpijskog rekorda.

– Dobro sam se osjećao pred početak finala. Ključno je bilo baciti daleko na početku. To sam i uspio, izjavio je dvostruki olimpijski pobjednik koji je prije dvije godine na Svjetskom prvenstvu u Dohi ostao bez zlata, iako je bacio 22,90 m. Zlato mu je tada za jedan centimetar oteo njegov sunarodnjak Joe Kovacs, koji je u Tokiju, baš kao i u Riju, osvojio srebrnu medalju s hicem 22,65 m, što je također dalje od Crouserovog olimpijskog rekorda iz 2016.

Za potpunu reprizu pobjedničkog postolja iz Rija pobrinuo se Novozelanđanin Tomas Walsh, koji je i u Tokiju osvojio broncu s 22,47 m, što mu je bio najbolji hitac u ovoj sezoni.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!