Oluja je bila munjevita, pomno pripremljena operacija koja je dovela do konačnog sloma srpskih pobunjenika. U samo nekoliko dana oslobođeno je više od 10 tisuća četvornih kilometara sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. Poginulo je više od 200 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, najmanje tisuću 100 je ranjeno, a 15 je i dalje na popisu nestalih.  

Zagrmjeli su topovi s Dinare i otvorili put prema Kninu. U ranu zoru 4. kolovoza – počinje Oluja. Otvara se 630 kilometara duga bojišnica. Na više mjesta probijene su crte srpske obrane. Već drugog dana akcije, naša vojska ulazi u Knin. Ni najčvršći ratnici nisu mogli obuzdati emocije kada se na tvrđavi zavijorio hrvatski barjak.

Sloboda je napokon dočekana. U Knin dolazi i predsjednik Tuđman.

– Zastava ovdje znači dovršenje djela uspostave slobodne i nezavisne Hrvatske, rekao je Franjo Tuđman, hrvatski predsjednik, 6. kolovoza 1995.

Njemu uz bok i zapovjednik Damir Krstičević

– Kamo poslije Knina? Dalje u oslobađanje naše zemlje, istaknuo je Damir Krstičević, zapovjednik 4. gardijske brigade.

Specijalna policija s Velebita se spušta u Gračac…

– Vojna aktivnost je završena, specijalna policija vraća se svojoj temeljnoj zadaći, a to je borba protiv terorizma kao produžene ruke rata, rekao je general pukovnik Mladen Markač, zapovjednik specijalnih postrojba MUP-a Republike Hrvatske.

Iz sata u sat stižu vijesti o novim pobjedama. Slobodan je Benkovac. Nakon teških borbi, odahnuo je i Kordun. Iz ruku neprijatelja vraćena je Banovina.

Unatoč pozivu, kolone srpskih izbjeglica napuštaju svoje domove. Zbog incidenata je bjesnio general Gotovina.

– Operacija je izvedena uredno. Planski. Na najvišoj razini u vojničkom smislu. A poslije akcije, poslije bitke – kaos. Totalno razmažena djeca, opuštena. Bez ikakve odgovornosti, rekao je Ante Gotovina.

Razbijena je i blokada Bihaća. Hrvatska vojska spaja se s Armijom BiH. Slomljena je ideja o velikoj Srbiji. 

– U Bivšim sektorima Sjever i jug vojne operacije su završene, rekao je Gojko Šušak, ministar obrane Republike Hrvatske, kolovoz 1995.

Generalu Stipetiću predaje se 21. kordunski korpus s kompletnim naoružanjem.

– Ja sam zadovoljan što je ovo riješeno mirnim putem, rekao je general-pukovnik Petar Stipetić, pomoćnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, kolovoz 1995.

Tim činom službeno završava akcija Oluja. U veličanstvenoj operaciji sudjelovalo je 200 tisuća branitelja, 240 ih je za slobodu dalo život.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!