Proslavljeni hrvatski trener i legenda rukometa Lino Červar gostovao je u HRT-ovoj emisiji Nippon. Komentirao je finale Olimpijskih igara u kojem je Francuska pobijedila Dansku, ali i mnoge druge rukometne stvari.

– Očekivalo se da biti izvanredna kvaliteta utakmice jer je igrao svjetski prvak i bivši olimpijski pobjednik. Mislilo se da će Francuska lako to pobijediti i odvojiti se u drugom dijelu, ali tada se razbranio Landin, rekao je Červar.

– Mi smo 96. godine osvojili zlato u Atlanti, to je bila jedina zlatna medalja na Olimpijskih igara. Jedini smo 2004. godine uzeli jedino zlato u Ateni. Sada nismo bili tamo, pohvalio se Červar s hrvatskim uspjesima rukometaša.

Osvrnuo se i na moguće promjene u rukometu. Nije bio zadovoljan s igrom u finalu.

– Ovo finale nije baš pokazalo što rukomet nudi. Rukomet je jedna fenomenalna igra, dinamična i atraktivna. Imamo ogroman problem, što se vidjelo i večeras. Sve se igralo između šest i devet metara. To je bilo naguravanje, nadskakanje. Vidio se nedostatak vrhunskih igrača, a to znači skok šutera. Ovdje nije bilo igrača poput Blaženka Lackovića koji može zabiti s 12 metara, sve se guralo na crtu. Rukomet ima veliki limit, a to su subjektivna pravila rukometne igre. To su pasivna igra, odluka o sedmercu. Svi sportovi stalno nešto mijenjanju, a ne može se govoriti o evoluciji rukometne igre ako se ne mijenjaju pravila. Rukomet je jedina sportska igra gdje se subjektivno odlučuje, a toga više nema nigdje. Postavlja se pitanje, nekad smo dobili prvaci koji ne bi bili prvaci da se normalno igralo. Moramo znati koliko loptu imamo u napadu, 24 ili 25 sekundi, a tada neće moći svi igrati. To će biti visoki ritam igram, vidim deficit u rukometu, a to su stariji igrači, iako su kvalitetni, rekao je Červar.

– Golmani su danas pola ekipe, tako se kaže. Bili su dobri i Landin Gerard. Ali važan je i sustav igre. Francuska je imala organizirani sustav. Obrana je bila čvrsta, napadači Danske nisu uspjeli probiti plitku 6-0 zonu, iako nije proaktivna. Mora se reći, danas je bila jedna kontra. Pretrčavanje protivnika dođe kad se već protivnik predaje ili kad ste iznimno jaki. Ja mislim da je budućnost u tempu igre, to je ono što oduševljava, dodao je bivši hrvatski izbornik.

Moramo se odlučiti za jednu čvrstu strategiju razvoja sporta, istaknuo je Červar komentiravši rezultate na Olimpijskim igrama u Tokiju.

– Financije, sportska infrastruktura, strategija razvoja mladih i edukacija trenera, nabrojao je Červar stvari koje je potrebno napraviti u hrvatskom sportu. Rekao je Červar da mu se čini da ne postoje ljudi koji bi jasno artikulirali zašto treba ulagati u sport.

Osvrnuo se još jednom na osvajanje olimpijskog zlata u Ateni 2004. godine.

– Prosjek je bio 24 godine. Rukomet koji su tada prezentirali, mislim da će to biti najbolja prezentacija rukometa u 21. stoljeću. Dosada nisam vidio reprezentaciju koja je igrala kao ta. To je bilo nešto što je bio uzor za sve ostale reprezentacije, zaključio je Červar. Cijelu emisiju pogledajte na HRTi-ju.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!