Švedska konjička reprezentacija u preskakanju prepona osvojila je četvrto olimpijsko zlato u ovoj disciplini, a prvo u posljednjih 97 godina.

O naslovu olimpijskog pobjednika odlučivao je baraž, u kojem se švedska ekipa borila protiv američke reprezentacije, nakon što su u osnovnom dijelu natjecanja obje ekipe skupile po osam kaznenih bodova, a Belgija je osvojila brončanu medalju s 12 kaznenih bodova.

U dodatnom natjecanju, u kojem je bilo važno i što brže proći zadani parkur, nismo vidjel ni jedno rušenje pa je o zlatu odlučivalo ukupno vrijeme. Švedski trio je bio ukupno brži za 1.30 sekundi.

Švedski jahači su u ovoj disciplini osvojili tri zlata na prvim trima olimpijskim igrama na kojima je ekipno preponsko jahanje bilo u programu, 1912. u Stockholmu, 1920. u Antwerpenu i 1924. u Parizu, da bi u sljedećih 97 godina, do ovogodišnjih Igara u Tokiju, Šveđani osvojili još samo jednu broncu (1928. u Amsterdamu) i srebro 2004. u Ateni, kad je također u reprezentaciji bio danas 49-godišnji Peder Fredericson, koji je na grlu All In bio posljednji jahač u baražu u Tokiju te je čistom izvedbom u najbržem vremenu (39.01) donio zlato svojoj reprezentaciji.

To je Fredericsonu prvo olimpijsko zlato u karijeri, a osim ekipnog srebra iz Atene ima i dva pojedinačna iz Rio de Janeira te Tokija. Uz Fredericsona su naslov olimpijskog pobjednika osvojili Henrik von Eckermann na grlu King Edward i jedina jahačica u švedskoj ekipi Malin Bayard-Johnsson na grlu Indiana.

Odličan nastup imala je i srebrna američka reprezentacija koju su činili Laura Kraut na Baloutinueu, McLain Ward na Contagiousu te Jessica Springsteen, kći slavnog rockera Brucea Springsteena, na grlu Don Juan van de Donkhoeve.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!