Belgijski reli vozač Thierry Neuville (Hyundai i20) sa suvozačem Martijnom Wydaegheom prvi put u karijeri je slavio na domaćem natjecanju za Svjetsko prvenstvo (WRC) koje je završilo u nedjelju na legendarnom autodromu Spa Francorchamps.

Neuville je do 14. osvojenog relija koji se boduje za Svjetsko prvenstvo stigao s 30.7 sekundi prednosti ispred momčadskog kolege Irca Craiga Breena (Hyundai i20) i suvozača mu Paula Naglea, koji je uoči posljednjeg dana i preostala četiri brzinska ispita zaostajao 10.1 sekundi.

Iako ni u jednom brzincu nije pobijedio, Neuville je bio brži od Breena u tri od četiri, čime je povećao ukupnu prednost i došao do trijumfa.

Treće mjesto je osvojio Finac Kalle Rovanperä (Toyota Yaris) sa suvozačem Jonneom Halttunenom zaostavši za pobjednikom 43.1 sekundi.

Posljednja 20. etapa belgijskog relija bio je ujedno i “powerstage” u kojem su se dijelili bonus bodovi. Najbrži je bio bivši svjetski prvak Estonac Ott Tanak (Hyundai i20) sa suvozačem Martinom Jarveojom, što mu je donijelo dodatnih pet bodova.

Neuville je u Belgiji zaradio ukupno 28 bodova, 25 za pobjedu i tri u zadnjoj etapi, te nakon osam od 12 relija koji se boduju za Svjetsko prvenstvo zauzima treće mjesto sa 124 boda, koliko ima i drugoplasirani Britanac Elfyn Evans (Toyota Yaris) koji je belgijski reli završio na četvrtom mjestu.

Vodeći u ukupnom redoslijedu vozača je aktualni svjetski prvak Francuz Sebastien Ogier (Toyota Yaris) koji je u Belgiji na kraju bio peti i povećao svoj zbroj bodova na 162.

Do kraja sezone ostala su još četiri relija, a prvi sljedeći je grčki Reli Akropolis, koji je na rasporedu od 9. do 12. rujna.

Reli Belgija

1. Thierry Neuville (Bel/Hyundai i20) 2:30:24.2 sati

2. Craig Breen (Irs/Hyundai i20) +30.7

3. Kalle Rovanpera (Fin/Toyota Yaris) +43.1

4. Elfyn Evans (VB/Toyota Yaris) +49.6

5. Sebastien Ogier (Fra/Toyota Yaris) +55.8

Redoslijed vozača (8/12)

1. Sebastien Ogier (Fra) 162 boda

2. Elfyn Evans (VB) 124

3. Thierry Neuville (Bel) 124

4. Kalle Rovanpera (Fin) 99

5. Ott Tanak (Est) 87

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!