Upozorenja epidemiologa se ostvaruju: u Bosni i Hercegovini je u protekla 24 sata registrirano 420 novih slučajeva zaraze korona virusom od 2.791 obrađenog testa, a preminule su dvije osobe, priopćili su danas entitetski zavodi za javno zdravstvo i distrikt Brčko. Nadležni pozivaju građane da se cijepe, a nisu isključene ni nove epidemiološke mjere, javlja N1.

Broj oboljelih u BiH porastao je za skoro 150 u odnosu na samo dan ranije. Federalni Krizni stožer stoga ne isključuje mogućnost pooštravanja postojećih epidemioloških mjera, ali i uvođenja treće doze, o čemu će se razgovarati narednog tjedna.

“Sedmodnevna incidencijaa, zaključno sa 16. kolovoza iznosi oko 42 oboljela na 100 tisuća stanovnika, dok je tjedan ranije iznosila 19 i po oboljelih na 100 tisuća stanovnika”, izjavila je Amina Šahinpašić, Federalno ministarstvo zdravstva.

Iz resornog ministarstva u Republici Srpskoj navode da od ukupnog broja zaraženih 95 posto čine necijepljene osobe, dok preostalih pet posto čine lica koja su primila jednu dozu, te nisu u potpunosti zaštićena.

“Za očekivati je i u narednom periodu da će brojevi biti ovakvi i da će se događati porast broja osoba koja će se zaražavati. Dobro je što je taj trend linearan, što je najbolji način da se kontrolira pandemija. Ali najbolji način za to je svakako cijepljenje”, istakao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Kolektivni imunitet, suglasni su stručnjaci, direktno je povezan s masovnom imunizacijom. Međutim, dinamika cijepljenja ne teče planiranom dinamikom. Prema podacima Vijeća ministara objavljenim na Twitteru, potpuno je cijepljeno tek 9.58 posto građana.

Nadležni, po tko zna koji put, apeliraju na građane da se imuniziraju jer je, uz poštovanje trenutnih epidemioloških mjera, cjepivo najbolja zaštitna mjera.

“Cjepivo je najbolja moguća zaštita, ali uvijek trebate primijeniti sve neophodne mjere zaštite kako biste bili sigurni da ipak nećete dobiti covid niti bilo koji oblik bolesti. Tako da smanjite mogućnost, da ukoliko dobijete covid blaži oblik, da ga prenesete drugim osobama, pogotovo onima koje nisu cijepljene”, istakla je dr Mia Blažević, Zavod za javno zdravstvo FBiH.

U Bosni i Hercegovini je od početka imunizacije prvu dozu primilo nešto više od 567.000 građana, dok je potpuno cijepjeno njih 360.928. Stručnjaci smatraju da je ovo nedovoljno da spremno dočekamo jesen.

Izvor:N1

error: Content is protected !!