Svoj doprinos zadržavanju statusa quo i sabotiranju procesa izmjena Izbornoga zakona BiH u skladu s presudama svih relevantnih sudova, kako domaćih, tako i stranih, ovih dana dalo je i Izaslanstvo Europske unije u BiH i to kroz projekt “Skupština građana”.

Naime, već neko vrijeme društvenim mrežama kolaju plaćeni oglasi koji promoviraju projekt “Skupština građana” kojem je cilj da tobože “građani BiH” daju svoj doprinos debati o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Podsjećamo, Izborni zakon BiH je ključni politički problem u BiH oko kojeg se politička koplja lome već dva desetljeća. Opterećen je presudama Ustavnoga suda BiH kao i presuda Europskog suda za ljudska prava. Dok presude Ustavnoga suda BiH govore o tomu kako se krše izborna prava konstitutivnim narodima jer jedan narod (bošnjački) drugim narodima (hrvatskom i srpskom) nameće političke predstavnike u Domu naroda FBiH kao i Predsjedništvu BiH (fenomen Komšić), presude međunarodnih sudova govore o narušavanju individualnih biračkih prava.

Jasno, i jedan i drugi set presuda mora se provesti kako bi BiH postala politički funkcionalna država, no čini se da EU to ne podržava, nego da se pridružila unitarističkim spinovima sarajevske političke čaršije kroz projekt “Skupština građana”.

Prvo što hvata pozornost je da je web stranica skupstinagradjana.ba izrađena samo na bošnjačkom jeziku; u promotivnom spotu, kao ni na samoj stranici, nigdje se ne spominju konstitutivni narodi, niti je jasno po kojem kriteriju će se izabrati sudionici ove “skupštine” koja neodoljivo podsjeća na notorne plenume nastale nakon neuspjelog “bošnjačkog proljeća” iz 2014. godine kad se silom pokušalo ukinuti županije.

No, ono što je najvažnije, ovaj projekt govori isključivo o presudama Europskog suda za ljudska prava, dok se presuda Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić u potpunosti ignorira, što je pak jasno na tragu bošnjačko-bosanske unitarističke političke agende eliminiranja Hrvata kao ravnopravnog političkog faktora u BiH te pretvaranja Federacije BiH u ekskluzivno bošnjački nacionalni entitet po uzoru na RS.

Bošnjačko-bosanska politika, podsjećamo, protivi se bilo kakvim izmjenama Izbornoga zakona BiH te nastoji održati postojeće stanje, budući da im sadašnji Izborni zakon omogućava nametanje političkih predstavnika Hrvatima u Predsjedništvo BiH te u Dom naroda FBiH čim ih namjeravaju nakon sljedećih izbora u potpunosti eliminirati iz izvršne vlasti te marginalizirati u zakonodavnoj.

Nije potpuno jasno jesu li iz Izaslanstva EU u BiH svjesni što točno financiraju.

J.G./Dnevnik.ba

error: Content is protected !!