Namjenska industrija BiH mogla bi ostati bez milijunski vrijednog izvoza oružja u Afganistan, smatraju stručnjaci.

Mišljenja su različita, pa su tako neki u svojim prognozama potpuno sigurni da naše tvornice naoružanja i municije mogu da se pozdrave sa tržištem u zemlji gdje već danima vlada kaos.

Drugi su, pak, nešto suzdržaniji, ali kažu da su sve opcije otvorene, uključujući i onu koja nije nimalo ohrabrujuća za bh. namjensku industriju.

-Afganistan više neće biti tržište za bh. industriju. Afganistanska priča je sada istrošena kada je riječ o izvozu BiH, a bila je profitabilna – rekao je za Nezavisne novine Aleksandar Radić, vojni analitičar, a koji ističe da se na snimcima koji dolaze iz Afganistana, a na kojima se vide talibani, mogu uočiti i haubice napravljene u BiH.

Da razlog za strah postoji, može se zaključiti i iz izjave Almina Mališevića, tajnika Grupacije namjenske industrije u FBiH Gospodarske komore FBiH, koji ističe da su sve opcije otvorene.

-Događanja u Afganistanu su baš iznenadna i teško je predvidjeti u kojem pravcu će to ići. Ali ako ostane ovako, te ako ne bude dogovora između velikih sila, vjerujem da se može dogoditi da dođe do sankcija na izvoz tamo, što može da utiče na našu industriju u smislu smanjenja našeg izvoza u Afganistan – rekao je Mališević u izjavi za Nezavisne novine.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u prošloj godini naša industrija naoružanja i municije nije izvezla ni marku svoje robe u Afganistan.

Međutim, u ovoj godini, tijekom zadnjih sedam mjeseci, krenulo je nabolje – izvezeno je 22.220 kg ovih proizvoda, a vrijednost je 3.159.498 KM. U pitanju su dijelovi i pribor za oružje.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!