Bilo bi dobro kada bi svi akteri na političkoj sceni u BiH imali dovoljno mudrosti da neke stvari koje su dio naše prošlosti pokušamo staviti po strani, a ne stalnim perpetuiranjem u javnom prostoru “nekima gurati prst u oko, i još im soliti rane“, izjavio je predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović komentirajući medijske istupe Ive Komšića koji ovih dana promovira svoju knjigu “Tuđmanov haški profil“.

-Bez obzira na nasljeđe koje je ostavio Tribunal u Haggu svojim radom u posljednjih 20 godina čak i u pogledu pravomoćnih sudskih preuda i završenih postupaka, smatram da nije niti ostvario svoje temeljno poslanje, niti zadovoljio standarde u pogledu utvrđivanja istine i pravde u proteklom ratu na prostorima bivše Jugoslavije, osobito u pogledu zbivanja koja su se događala na prostorima naše države. U tom pogledu komentirao bih i ova nastojanja gospodina Ive Komšića koja želi postići autorstvom nad knjigom “Tuđmanov haški profil“, kazao je Cvitanović za portal Centralna.ba.

Cvitanović ističe kako u Bosni i Hercegovini, u našoj državi i društvu, postoje ona pitanja oko kojih se vjerojatno nikada nećemo složiti niti moći usuglasiti.

-Održavati društvo u prošlosti ne može napraviti željene iskorake. Posebno kada to rade ljudi čiji je moralni kredo u pogledu onoga o čemu moraliziraju u velikoj mjeri upitan. Vidjeli smo da je gospodin Komšić svojevremeno potpisivao Zajedničke deklaracije o organiziranju BiH kao Unije tri Republike, da je zajedničkim istupom pozivao i molio predsjednika Tuđmana da ne dopusti nestanak države BiH, da je nekada sasvim drugačije govorio o ulozi RH i vodstva HR-HB u ratnom i poratnom vremenu u BiH. Tu neke stvari nisu ni logične ni dosljedne u ponašanju gospodina Komšića. Nekada ranije je sasvim drugačije razmišljao i djelovao. Danas govori da je Hrvatska agresor na BiH te da je imala genocidnu politiku prema jednom narodu u BiH. Gospodine Komšić jeste li vi dijelili BiH potpisujući ove deklaracije, te zašto se molili agresora da spriječi nestanak države. Zar se agresor uopće moli za takve stvari, upitao je Cvitanović, te dodao:

U tom pogledu smatram da ovom knjigom, koja je evidentno propagandni materijal i koja za cilj ima nastavak rata političkim sredstvima, se želi stavljati etikete mom narodu koji nije doživio zadovoljenje pravde ni utvrđenje istine ni pred Tribunalom u Haggu ni pred domaćim sudovima. Narod koji je doživio Trusinu, Uzdol, Doljane, Križančevo Selo, Buhine Kuće, Travnik, Bugojno, Konjic, Jablanicu, Prijedor-Briševo …, narod koji se borio za svoj biološki ostanak i koji je u odnosu na popis iz 1991 prepolovljen, a žrtve nikada nisu na pravi način zadovoljene, ne može biti genocidan i ne može rasturati državu kako to Komšić govori. Na ciljeve i ideje koje se navedenom knjigom žele postići, mogu samo reći da borba Hrvata za ustavno-pravnu i političku jednakopravnost, neće biti zaustavljena.

/HMS/

error: Content is protected !!