Treća doza Pfizerova cjepiva protiv covida-19 bitno poboljšava zaštitu od zaraze i teške bolesti među starijima od 60 godina u odnosu na one koji su dobili dvije doze, objavilo je izraelsko ministarstvo zdravstva.

Zaključci istraživanja podudaraju se sa statistikom koju je prošli tjedan objavio Maccabi, jedna od nekoliko izraelskih organizacija koja daje booster doze kojima se želi suzbiti širenje delta varijante virusa. Prezentirajući statistike Instituta Gertner i KI, dužnosnici ministarstva kazali su da je među starijima od 60 zaštita od zaraze 10 dana nakon primanja treće doze cjepiva bila četiri puta veća nego nakon dvije doze.

Treća doza cjepiva pružila je pet do šest puta veću zaštitu deset dana nakon cijepljenja kad je riječ o teškoj bolesti i hospitalizaciji. Ta dobna skupina posebno je ranjiva na covid-19 i u Izraelu je prva cijepljena. Većina cijepljenih koji su se teško razboljeli zadnjih tjedana bili su stariji od 60 i imali su prethodnih zdravstvenih problema.

Izrael je počeo davati treću dozu starijima od 60 godina 30. srpnja. U četvrtak je spustio dobnu granicu za treću dozu na 40 godina, uključujući trudnice, nastavnike i zdravstvene djelatnike koji su mlađi od 40 godina. Treća doza daje se samo onima koji su primili drugu prije najmanje pet mjeseci.

SAD je objavio da planira ponuditi treću dozu cjepiva svim građanima jer se zaštita od cijepljenja smanjuje s vremenom. Kanada, Francuska i Njemačka također će to učiniti.

Izrael trenutačno ima jednu od najvećih stopa zaraze po stanovniku na svijetu zbog širenja delta varijante virusa. Gotovo 1,5 milijuna ljudi od ukupno 9,3 milijuna stanovnika primilo je treću dozu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!