Prvih nekoliko godina života ključno je za razvijanje kognitivnih sposobnosti. Međutim, zatvaranje jaslica, vrtića, škola i igrališta diljem svijeta uslijed pandemije koronavirusa rezultiralo je značajnom promjenom životnih uvjeta za djecu. Nedavno objavljeno američko istraživanje, provedeno na 672 djece, otkrilo je da djeca rođena tijekom pandemije pokazuju iznenađujuće niske rezultate na testiranjima kojima se ispituje kognitivni razvoj.

Posljedica je to ograničenih poticaja u kućnoj okolini i smanjene interakcije s vanjskim svijetom. Budući da će vaši mališani prije ili kasnije ući u odgojno-obrazovni sustav, evo nekoliko načina na koje možete najbolje pripremiti dijete za polazak u vrtić, a prvašića za školu.

1. Usredotočite se na djetetov društveni život

Većinu svog dana u školi Vaše će dijete provesti u odnosu i suradnji s drugom djecom, učeći kako surađivati na projektima i dijeliti stvari. Djeca kojoj nije problem raditi u skupinama najbolje uspijevaju. Ako je Vaše dijete bilo u vrtiću ili maloj školi, vjerojatno već posjeduje vještine u ovim područjima. Ako nije, možda biste ga mogli upisati u neku grupnu aktivnost kao što je gimnastika ili satovi glazbe. Također možete svoje dijete prijaviti za sudjelovanje u ljetnom kampu prije početka škole.

Nastojte potaknuti dijete da sudjeluje u grupnim aktivnostima kada god se pruži prilika, na primjer, na rođendanskim zabavama. Ako znate da se nerado uključuje u igre kao što je igra skrivača ili „glazbene stolice”, igrajte ih zajedno kod kuće. Također možete povesti dijete na igralište, na bazen, u knjižnicu i na druga mjesta u susjedstvu gdje može upoznati drugu djecu i naučiti se igrati s njima.

2. Potaknite djetetovu svijest o samome sebi

Osim učiti uvažavati druge, djeca koja kreću u vrtić trebaju biti svjesna samih sebe. Pomozite djetetu da zapamti osnovne informacije o sebi, na primjer, kako se točno piše njegovo ili njezino ime, koliko godina ima, koja je vaša adresa i broj telefona. Dijete također treba znati kako se zove koji dio tijela. Na taj se način neće zateći nespremno ako mu druga djeca ili učiteljica postave pitanja. Ako ima teškoća s učenjem činjenica napamet, kao što je broj telefona, neka ih nauči pjevati na melodiju neke pjesmice koju zna.

3. Proširite djetetove vidike

Počnite neformalno poučavati svoje dijete brojevima i slovima u aktivnostima svakodnevnog života. Na primjer, dok raspakiravate namirnice koje ste kupili, možete prebrojati predmete i zamoliti dijete da broji s Vama. Možete zamoliti dijete da posloži limenke po veličini, ili po abecednom redu, ako već zna neke slijedove slova. Možete ga zamoliti da izbroji koliko prozora ima u Vašoj kući, ili da pronađe sve predmete koji počinju određenim slovom. Također je korisno znati boje, zato zamolite dijete da Vam kaže koje boje vidi na svojoj odjeći, na kutiji žitnih pahuljica, itd. Pomoću ovih opuštenih metoda Vaše će dijete “pokupiti” svo znanje koje mu je potrebno za polazak u vrtić, a kasnije i u školu.

Također posvetite vrijeme poučavanju apstraktnih pojmova. Ako dijete razumije razliku između riječi „isto” i „različito” ili „više” i „manje”, to će mu pomoći da bolje izražava svoje misli. Još jedna važna vještina je umjetnost opisivanja i razlikovanja; zato likovi u emisiji „Ulica Sezam” pjevajući igraju igru: „Jedna od ovih stvari nije kao druge…” Isto to možete činiti kod kuće. Stavite tri naranče i banana u zdjelu i recite djetetu da odabere ono voće koje je drugačije. Razgovarajte o riječima koja opisuju položaj, kao što su „ispod”, „iznad,” „pokraj,” i „kroz” i o riječima koje opisuju vrijeme, kao što su „prije” i „poslije.”

4. Potaknite fleksibilnost

Prije nego što djeca nauče pisati, trebaju razviti finu motoriku. Kako biste pomogli svome djetetu, dajte mu male zadatke po kući koji zahtijevaju korištenje mišića u svojim rukama i prstima, na primjer, otvaranje pisama, razvrstavanje pribora za jelo, miješanje smjese za palačinke i vezanje vezica na cipelama.

Također možete kupiti debele markere ili komade krede i predložiti djetetu da crta – bilo na papiru velikog formata ili na pločniku. Igranje fluidnim materijalima kao što su voda i pijesak pomoći će mu s koordinacijom. Također možete kupiti djetetu igračke u obliku kutije s alatom i zamoliti ga da obavlja male popravke po kući, kao što je učvršćivanje „vijaka” ili zabijanje „čavala.”

5. Okružite dijete riječima

Postoje mnogi udžbenici za predškolce, ali većina stručnjaka savjetuje da roditeljima da ih ne koriste, osim ako ih dijete izričito ne zatraži. Ako dijete to ne učini, jednostavno njegujte njegovu ili njezinu ljubav prema jeziku kada kod i kako god možete. Često čitajte s djetetom tijekom dana i potičite dijete da izmišlja vlastite priče dok gleda slike. Također možete zamoliti dijete da Vam ispriča priču koju ćete Vi zapisati, potom je možete pročitati naglas, a dijete je onda „pročita” Vama. Čitajte plakate, TV programe, časopise, popise za kupovinu – što god Vam je pri ruci. Redovito posjećujte knjižnice i knjižare.

6. Obiđite školu

Također se možete pobrinuti da Vaše dijete poznaje školsku zgradu. Mnoge škole organiziraju orijentacijske obilaske za predškolce, ali možete slobodno zamijeniti takav oblilazak privatnim, neformalnijim posjetom školi. Povedite dijete u posjet školi nekoliko puta u različito doba dana tako da može vidjeti kako djeca ulaze u školski autobus i izlaze iz njega i kako se igraju za vrijeme odmora. Pustite dijete da se vikendom igra na školskom igralištu. Jednog jutra možete prošetati s djetetom do stanice školskog autobusa s koje će kasnije i samo polaziti u školu, da vidi kako djeca čekaju autobus i ukrcavaju se. To će mu pomoći da mu vlastita svakodnevna rutina odlaska u školu bude ugodnija.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!