Ljudsko tijelo sadrži visok postotak vode. Vodu pronalazimo u stanicama, tkivima, organima, mišićima i kardiovaskularnom sustavu. U stvari, čak 70% našeg tijela se sastoji od vode.

Naš organizam dobro regulira razinu vode u tijelu, a višak vode obrađuju bubrezi i izlučuju kao mokraću. No, ponekad može doći do nastanka određenih stanja i poremećaja koji potiču tijelo da zadržava svu suvišnu vodu. Tada osjećate nadutost.

Neke uzročnike nakupljanja suvišne vode je relativno lako riješiti, kao što je prekomjeran unos soli. No, edem može predstavljati veliki zdravstveni problem i uzrokovati stanja opasna po život, kao što su bolesti pluća i srca, piše Centar zdravlja

Ako ste primijetili da je vaše tijelo počelo zadržavati višak vode, prvo se posavjetujte s liječnikom. Tek kada budete sigurni da nije u pitanju ozbiljan zdravstveni problem, možete poduzeti neke mjere.

1. Povećajte unos vode

Kada ne pijete dovoljno vode, vaše tijelo počinje zadržavati vodu kako bi mu ostalo dovoljno za obavljanje tjelesnih procesa. Stoga, pijte hladnu (ali ne ledenu) vodu konstantno tijekom dana, 8 do 12 čaša je optimalno.

2. Povećajte unos voća i povrća

Postoji li ijedan problem kojeg voće i povrće neće barem ublažiti? Neke vrste voća i povrća imaju prirodno diuretsko djelovanje, kao što su šparoge, cikla, peršin, luk i mahunarke. Neke vrste se sastoje od velikog dijela vode, kao što je lubenica.

3. Pametno birajte začine

Maslačak i đumbir su poznati po tome da oslobađaju višak vode iz tijela. Počnite koristiti biljne začine koji će pomoći vašem tijelu da se oslobodi od viška vode. Ponuda je uistinu velika, pronađite omiljene začine i počnite ih svakodnevno koristiti jer svi oni rade u korist vašeg tijela.

4. Smanjite unos soli

Prekomjeran unos soli potiče tijelo na zadržavanje vode. Stoga, budite pažljiviji kod unosa soli i izbjegavajte procesuiranu hranu koja je prepuna soli. Izbjegavajte i slane grickalice jer ćete se idućih nekoliko dana osjećati naduto.

5. Svakodnevno vježbajte

Tjelovježba može učiniti čuda po pitanju zadržavanja vode u tijelu. Tjelovježba potiče širenje krvnih žila i krv puno lakše prolazi kroz njih, a višak tekućine lakše napušta tijelo. Ne morate trčati satima da biste postigli ovaj učinak. Šetnja od 30 do 40 minuta dnevno će biti sasvim dovoljna.

6. Izbjegavajte šećer

Šećer može potaknuti zadržavanje vode u tijelu, naročito jednostavni ugljikohidrati koje pronalazimo u sokovima, slatkišima i grickalicama. Mogu uzrokovati nagle promjene razine šećera u krvi, a samim time i nagle promjene razine inzulina.

7. Smanjite razinu stresa

Radite ono što vas smiruje. Jako je važno da se naučite nositi sa stresom jer ćete tako pomoći tijelu da se oslobodi viša vode. Učinkovitima su se pokazali joga, meditacija, tjelovježba, čitanje, maženje s ljubimcima, vrtlarenje i kuhanje. Neka ovi rituali postanu svakodnevni.

PIŠE PSD

error: Content is protected !!