Ogulite li uvijek patlidžane prije upotrebe? Vjerojatno da. Od sada nemojte to činiti jer kora patlidžana sadrži puno korisnih tvari koje vam mogu, između ostalog, smanjiti razinu štetnog kolesterola u krvi.

To je kolesterol, koji se često naziva LDL.

U nastavku donosimo recept za pripravak od kore patlidžana koji se smatra izvrsnom prirodnom pomoći u snižavanju kolesterola.

To, naravno, znači znatno niži rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Uz to, napitak će vam pomoći i u detoksikaciji tijela, olakšat će mršavljenje, regulirati krvni tlak, spriječiti prekomjerno nakupljanje vode u tijelu, probavne probleme i nesanicu.

Zbog ogromne količine antioksidansa, vrlo je koristan i za usporavanje procesa starenja.

Recept za upotrebu kora patlidžana

Potrebne su vam kore 2 patlidžana, sok od 1 limuna i pola litre vode. Ako je ikako moguće, koristite organski uzgojene patlidžane.

Istresite kore u posudu i prelijte ih limunovim sokom i vodom. Pokrijte posudu i pričekajte 24 sata. Zatim procijedite smjesu.

Priuštite si malu količinu ovog napitka tijekom obroka. Preporučuje se da piće pripremate svaki dan, 7 dana zaredom. Ponavljajte jednom mjesečno. Sigurno ćete uskoro otkriti da su se problemi s visokim kolesterolom znatno smanjili.

Patlidžan, naravno, nije jedina hrana koja pomaže u snižavanju razine LDL kolesterola u krvi. Primjerice, osobama s ovom vrstom problema često se savjetuje da redovito jedu češnjak.

image

Zobene pahuljice, brašno i kvinoja također pomažu, kao i orašasti plodovi i avokado. S visokim kolesterolom općenito je vrlo korisno jesti što više voća i povrća, a artičoke, celer, jabuke, kruške i mrkva posebno su dobar izbor. Također se preporučuje redovita konzumacija đumbira.

Skrivena opasnost: izbjegavajte stres i tako smanjujte kolesterol

Iako na visoki kolesterol u tijelu najviše utječe hrana koju jedete, to nije jedini čimbenik na koji morate obratiti pažnju. Jedan od najproblematičnijih svakako je stres, koji izuzetno negativno utječe na naše tijelo.

Ljudi koji su često pod stresom imaju i vrlo česte probleme s visokim kolesterolom. Uz to, pretjerani stres često utječe na debljanje, kronično povišeni krvni tlak i visoku razinu triglicerida u krvi.

PIŠE JAVORKA LUETIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!