Među 12 najvećih trgovačkih tvrtki u Hrvatskoj uvjerljivo najviše neto plaće svojim zaposlenicima isplaćuju one u stranom vlasništvu.

Portal Danica analizirao je lanjske financijske izvještaje 12 najvećih trgovaca na domaćem tržištu te došao do zaključka kako prvih pet mjesta po visini neto plaće drže tvrtke u vlasništvu njemačkih i austrijskih kompanija.

image

No, od svih domaćih trgovaca najbolje plaće daje splitski Tommy.

Već godinama uvjerljivo je u vrhu tvrtka DM u vlasništvu njemačkoga Drogerie markta koja je lani prosječnu neto plaću povećala za 6,5 posto pa sad iznosi oko 10.700 kuna. Slijede ih Lidl i Kaufland kao dio moćne njemačke Schwarz grupe, njemački Mueller te austrijski Spar.

image

A hrvatski trgovci? Najveće plaće, kako smo rekli, ima splitski Tommy, a plaće u tom lancu kontinuirano rastu.

Na začelju su po prosječnim neto plaćama Fortenovine tvrtke Tisak s oko 4600 i Konzum s oko 4580 kuna. Zanimljivo je kako je jedino Konzum lani od top 12 trgovaca smanjio prosječnu neto plaću, i to za 4 posto.

Tisak ju je povećao za čak 44 posto. Na dnu ljestvice po neto plaći su i omiški Studenac te križevački KTC; oba trgovačka lanca lani su neto plaće svojih zaposlenika povećali za skromnih oko 1 posto. 

PIŠE PSD

error: Content is protected !!