Požari u Hercegovini posljednjih tjedana ne prestaju. Na lokalitetu Zvekuša kod Konjica vatra je buknula u petak, a požar je i dalje aktivan.

“Požar na lokalitetu Zvekuša još uvijek nije lokaliziran, a vjetar koji puše u popodnevnim satima doprinosi širenju vatre. Na ovom području vatra je zahvatila oko 150 hektara borove šume”, kazali su za Klix iz šumarstva “Prenj”.

U gašenju požara angažirana je Vatrogasna jedinica Konjic, radnici šumarstva “Prenj”, Federalna uprava Civilne zaštite, a pomoć im pružaju i vatrogasci iz Kantona Sarajevo, točnije vatrogasne jedinice iz Novog Sarajeva i Vogošće.

Ranije je Federalna uprava civilne zaštite putem Operativnog centra Županijske uprave civilne zaštite uputila apel općinskim službama civilne zaštite s područja SŽ za angažiranje dobrovoljnih vatrogasnih društava za pružanje pomoći u gašenju šumskog požara u rejonu Zvekuše na području Općine Konjic.

Općina Novo Sarajevo za pomoć gašenju vatre kod Konjica angažirano je pet dobrovoljnih vatrogasaca, dva vatrogasna vozila s opremom (IVECO – navalno vozilo i transportno vozilo VW Transporter), puhač i pet naprtnjača za gašenje požara vodom.

Iz šumarstva “Prenj” apeliraju na sve građane da budu oprezni te da ne pale vatru na otvorenom.

Izvor:klix.ba

error: Content is protected !!