Na press konferenciji u Banja Luci, na kojoj je potvrdio kako će nakon konzultacija s liderima stranaka iz RS nazočiti sastanku u Predsjedništvu BiH s predsjednikom Turske Erdoganom, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govorio je i o pritiscima stranaca u BiH.

– To je vrijeme prošlo i BiH nema visokog predstavnika i nastavit ćemo se ponašati u skladu s tom tezom. BiH je u ozbiljnoj sistemskoj krizi. Može pomoći samo dogovor dva entiteta i tri naroda, bez stranaca. Ova situacija vodi u raspad BiH i to neće spriječiti ni Schmidt ni nitko drugi. BiH je veoma rovita, i sasvim je dovoljno da Srbi izađu iz institucija i da to učine Hrvati i nema više Bosne i Hercegovine. Ne može nama Schmidt doći i nešto reći, ja ću ga pitati tko si ti? Hrvati su vrlo blizu općeg izlaska iz institucija, oni to sad ne rade jer se uzdaju u dogovor o Izbornom zakonu BiH. A ako tog dogovora ne bude i oni će izaći iz institucija. Situacija traži opći dogovor, a to podrazumijeva da nema više visokog predstavnika i stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH. Mi smo za mir i razgovor. Mi smo za političke razgovore. BiH nije prćija i nitko sam ne može govoriti u ime BiH, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Inzkov zakon ne može se smatrati valjanim.

– Na to je nasjela i javnost, a radi se o zakonu koji nema legitimitet i koji je donio neki stranac. Danas BiH nema visokog predstavnika, postoji neki samozvani kojeg podržavaju neki u BiH. Nema ga nigdje, ne pojavljuje se deset dana. Sad će izaći s nekim konceptom. Međutim on ne postoji jer nije izabran u skladu s procedurom. Ako njega slučajno imenuje Njemačka kao svog izaslanika ili EU, onda ću ja s njim razgovarati. Ovako mogu ga sresti usput i pitat ću ga zašto nije ispunio obećanje koje je dao kao ministar Njemačke. Dao je obećanje onda se okrenuo i otišao – rekao je Dodik.

 /HMS/

error: Content is protected !!