Povjesničar Ivo Goldstein gostovao je u Dnevniku N1 Televizije te je govorio o pozdravu “Za dom spremni”.

Komentirao je poteze vladajućih na današnji dan kada se obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

“Ja mislim da nažalost ovaj dan, koji je mogao poslužiti da se kulture sjećanja uravnotežuju, da se ide prema nekom smirenju, pridonose novom razbukatavanju polemika koje ne vode nikuda. Prvo i osnovno problem je zvati to komunističkim zločinima, je li taj jugoslavenski režim bio totalitaran? Možemo govoriti da je bio do 1950., no nakon toga nije.

Čitav niz pitanja otvara komemoriranje ovog dana koji su u europsku kulturu sjećanja uvele zemlje koje su imale malo drugačiju povijest od nas. Hrvatska u Jugoslaviji je ipak nakon 48., 50. imala drugačiju priču. Različiti sudionici ovih događanja govorili su, Blaženko Boban rekao je da je najgori od totalitarnih režima bio komunistički jer je najduže trajao, to je potpuno besmisleno i čovjek na toj poziciji bi trebao paziti na vrijednost i težinu svojih izjava, ali mi smo svjedoci da ova garnitura koja to sada komemorira to radi na loš i vrlo neodgovoran način”, rekao je.

Dodaje i kako polaganje vijenca na grobnici narodnih heroja, što je ministar Medved rekao da je učinio, ne može biti ekvivalent odlasku u Jasenovac.

“Grobnica narodnih heroja ima posve drugo značenje i posve drugačiju poruku, ona se može posjetiti i mogu se tamo položiti vijenci na druge datume, ne na ovaj, nego na recimo Dan pobjede, to je primjeren datum kada se polažu vijenci na tom mjestu”.

“U posebnim okolnostima dozvoliti korištenje ZDS-a”

Govorio je i preporukama Vijeća za suočavanje s prošlošću:

“Ja sam bio jedan od 17 članova tog vijeća, ima tri i pol godine kako su ti zaključci doneseni, to je tzv. Dokument dijaloga, na interentu je i svatko ga može čitati. U ove tri godine ima niz nesporazuma i nepoznavanja tog dokumenta i onda ga se krivo citira. Smjernice su jasne i one kažu da bi Vlada na osnovu neosporne činjenice da je ‘Za dom spremni’ poziv na zločin iz mržnje i da bi to trebao biti zabranjeni pozdrav, u posebnim okolnostima, posebnom zakonskom odredbom trebala odlučiti da se taj ‘Za dom spremni’ u nekim situacijama može koristiti.

U situacijama kada se komemoriraju branitelji koji su pali pod tim znakovljem, dakle, oni koji su se borlili u jedinicama HOS-a. To znači da je Vlada u ove tri godine trebala donijeti određene zakonske odredbe. Vlada to nije učinila. Smisao preporuke je bio da se svaki puta, kada se traži komemoracija za pripadnike HOS-a, koji su stradali za Hrvatsku, to odbori. Ja bih molio da se ne dezinterpretira, pogotovo potpredsjednik Vlade, to što smo mi donijeli”.

Na pitanje što misli zašto Vlada nije donijela zakonsku odredbu, kaže:

Vlada to nije donijela jer su oklijevala, zato što nemaju hrabrosti lupiti šakom po stolu i napraviti ono što bi morali, a to je zabraniti ili u posebnim slučajevima dozvoliti ‘Za dom spremni’, a u svim ostalim slučajevima sankcionirati. Mislim da je potpuno skandalozno da su pripadnici vojnih snaga skidali odore i ostajali u majicama ‘Za dom spremni’, to je i protuzakonitno. Ja bih volio znati što se u liberalnoj demokratskoj državi, koja poštuje svoje zakone treba napraviti? Dakle, nepoštivanje zakona se treba sankcionirati. To se ne čini i od tuda svi problemi i sva priča kojoj smo mi svi žrtve, ne tri godine, koliko postoje te preporuke, nego puno dulje”, zaključio je.

Goldstein u centru pozornosti

Podsjetimo, posljednjih dana Goldstein je u censtru pozornosti. Članak australskog novinara koji se bavi razotkrivanjem nacističkih simpatizera i neonacista Davida Goldmana „This disgraceful mocking of the Holocaust needs to stop now“ („Ovo sramotno ismijavanje holokausta mora prestati sada“), objavljen u mrežnom izdanju lista Jerusalem post, još je jednom potaknuo u hrvatskoj javnosti raspravu o problematici Jasenovca i ukazao na dvojbeni pristup toj temi od strane povjesničara Ive Goldsteina. Tekst nezavisnog novinara Davida Goldmana, upozorava kako se žrtva židovskoga naroda, podnesena tijekom Drugoga svjetskog rata, postupno pripisuje – Srbima. Ove tendencije oni točno nazivaju antisemitizmom, čiji se porast zamjećuje kako na globalnoj razini, tako i na specifičan način u hrvatskom društvu.

Prof. dr. Ivo Goldstein koji je prozvan od strane autora Davida Goldmana u Jerusalem Postu za Večernji list  ustvrdio je kako je riječ o hrpi besmislica i laži, kao i uvreda na njegov račun.

Goldstein objašnjava kako je u TV-emisiji Nedjeljom u 2 iznio tezu da su leševi uništavani i spravom za mljevenje kostiju što su nacisti radili u logorima u sklopu općepoznate „Akcije 1005“, a ustaše su, to nije nikakva tajna i u tom pogledu usko surađivali su nacistima.

“Goldman ponavlja tezu hrvatske radikalne desnice da je popis žrtava koji postoji u Jasenovcu od 83.145 stradalih u Jasenovcu, govori o „navodnim žrtvama“. Tvrdi da Jad Vašem i US Holocaust Memorial desetljećima šute o tome, što je laž, jer ova dva muzeja apsolutno podržavaju ono što i kako rade jasenovački kustosi već dugi niz godina. Kretenarije o tome kako ja „ismijavam“ Holokaust neću ni komentirati.”, izjavljuje Goldstein.

Ono što židovska sociologinja Lea David, ali i drugi židovski povjesničari nazivaju “krađom Holokausta” posebno je vidljivo na primjeru logora Jasenovac u kojem se, osim preuveličavanja broja žrtava, svjesno manipulira pojmom holokausta koji se tako ne pripisuje više Židovima, nego Srbima. Tom narativu – kojeg promovira srpsko političko vodstvo i Srpska pravoslavna Crkva – doprinosi i hrvatski povjesničar Ivo Goldstein koji ustraje u preuveličavanju žrtava, emocionalno i ideološki pristrano pristupa temi logora Jasenovac i dovodi u opasnost znanstvenu točnost informacija koju plasira u javnost – poput ‘drobilice kostiju‘.

“Članak Jerusalem Posta je još jedna potvrda našeg stava kako samo točne i provjerljive činjenice o Jasenovcu i drugim događajima iz Drugog svjetskog rata mogu dovesti do njihova realnog prikazivanja i razumijevanja konteksta u kojem su se dogodili. (…) Gotovo svaki dan negdje u nekom arhivu poneko od članova naše mreže nezavisnih istraživača pronađe kakav novi dokument ili podatak koji nas približava jasnijoj slici zbivanja u Jasenovcu. Nešto od toga odmah objavimo putem društvenih mreža, a nešto spremamo za zbirke dokumenata koje ćemo uskoro objaviti. Članci poput ovoga Davida Goldmana nas svakako ohrabruju u tim našim nastojanjima.”, istaknuo je u intervjuu za Narod.hr u ponedjeljak hrvatski povjesničar, novinar i publicist Igor Vukić.

Židovski znanstvenici svjesni da im srpska mitomanija ‘krade Holokaust’

Goldman se u Jerusalem Postu osvrnuo na Goldesteinove izjave koje doprinose širenju skepse prema holokaustu.

“U vrijeme kada antisemitizam raste eksponencijalno, pri čemu svaki četvrti američki milenijalac (ljudi rođenih između 1978. i 2000. godine) vjeruje da je holokaust lažiran, dok nešto više od polovice Nijemaca vjeruje kako Židovi pretjeruju s pričom o holokaustu, Goldsteinova tvrdnja da je, dok je Berlin ruskim topništvom pretvaran u pepeo, Adolf Hitler našao vremena slati na nekakav Balkan, spravu za uništavanje kostiju – je posljednja stvar koja je Židovima trenutno potrebna. Za koju inače nitko nikada ondje nije čuo”, piše Goldman za Jerusalem Post.

Ovakav poguban narativ Goldman je s pravom nazvao ugrozom i kontaminacijom povijesti holokausta, prozvavši američki Muzej holokausta ali i Yad Vashem zbog šutnje nad činjenicom da jasenovački muzej koji koristi snimke Treblinke ili snimke iz Ukrajine i Poljske, kao potkrepu preuveličanih tvrdnji o broju žrtava.

Goldsteinovu tezu o ‘drobilici kostiju‘ zapisanu u njegovoj knjizi o logoru Jasenovac (izdana 2018.), ali izrečenu i za tjednik Globus te opetovanu u emisiji Nedjeljom u 2, komentirao je i dr. sc. Vladimir Geiger s Hrvatskog instituta za povijest. U recenziji spomenute Goldsteinove knjige Geiger se osvrnuo na manjak, odnosno nepostojanje forenzičkih dokaza kojima bi se mogle potvrditi ove Goldsteinove tvrdnje.

„Na samom kraju rata, početkom travnja 1945., vratilo se nekoliko najviđenijih jasenovačkih koljača nakon dvije-dvije i pol godine u Jasenovac, jer su znali točno pozicije masovnih grobnica. Zapovijed je glasila da se ‘tragovi grobova imaju uništiti po svaku cijenu’. U Gradini, na desnoj obali Save, tih je dana oko 500 logoraša ‘spaljivalo leševe i kamufliralo masovne grobnice’. Na željeznim traverzama (koje su neki nazivali ‘roštiljem’) leševi su spaljivani, pa je u grobnice vraćan pepeo. ‘Danima se crni dim zgarišta ljudskih ostataka dizao u nebo’, zapisali su svjedoci. Osim toga, iz Reicha su dovezeni strojevi koji su lomili kosti leševa. Kada su patolozi 1964. otvorili neke grobnice, ustanovili su kako su mnogi leševi već ‘istrulili i raspali se’ te kako se ponegdje ‘ljudsko tkivo pretvorilo u sapunastu masu žućkasto-narančaste boje’. A što bi se našlo danas, 75 godina nakon zločina?”, citirao je dr. Geiger Goldsteinovu izjavu.

“Priču o navodnim posebnim strojevima iz Njemačkog Reicha kojima su u Jasenovcu lomili kosti leševa, usitnjavali ih, i tako prikrili zločin, Goldstein je ponovio 17. lipnja 2018. na Hrvatskoj televiziji, u emisiji Nedjeljom u 2, gostujući kod Aleksandra Stankovića. Koliko je tih strojeva (“drobilica kostiju”) bilo, i kada i kako im se izgubio svaki trag, Goldstein nije pojasnio“, nastavlja Geiger.

“Navedenim izjavama o drobilici Goldstein je uskovitlao široke narodne mase, kao i pažnju “poštene inteligencije”. Očekivalo se da će u svojoj prvoj znanstvenoj i akribično napisanoj knjizi konačno donijeti konkretne podatke o postojanju navedene njemačke drobilice u Jasenovcu. No, svi koji su to očekivali ostali su razočarani”, piše dr. Geiger u svojoj recenziji Goldsteineove knjige.

Izvor: narod.hr/hr.n1info.com

error: Content is protected !!