Član VSTV-a Mahmut Švraka neće biti član Drugostupanjske komisije koja će razmatrati žalbu Gordane Tadić u disciplinskom postupku protiv glavne državne tužiteljice. 

Iako ga je ranije imenovao u Drugostupanjsku disciplinsku komisiju, predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je odlučio da, zbog disciplinskih prijava podnesenih protiv njega, Mahmut Švraka ne može biti član Komisije koja će odlučivati po žalbi.

Podsjećamo, Ured disciplinskog tužitelja (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH formirao je predmet protiv člana VSTV-a Mahmuta Švrake nakon što su mediji otkrili da je boravio u Centrali Stranke demokratske akcije (SDA).

– Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH donio je odluku da registrare predmet po službenoj dužnosti – navedeno je iz Ureda disciplinskog tužitelja.

Švraka se našao u centru pravosudnog skandala nakon što su mediji objavili da je zajedno s direktorom OSA-e BiH Osmanom Mehmedagićem Osmicom boravio na sastanku u Centrali SDA.

Nakon odluke Halila Lagumdžije, predsjednika VSTV-a, očito je da će odluka o žalbi glavne tužiteljice Gordane Tadić biti odgođena do daljnjeg odnosno do popunjavanja upražnjenog mjesta u Drugostupanjskoj komisiji VSTV-a. 

Ranije su u Drugostupanjsku komisiju imenovani pored razriješenog Švrake tužitelj Slavo Lakić, predsjednik komisija, te sudac Mustafa Šabić.

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!