Društvo za očuvanje križevačke baštine „Križevački štatuti“ u ponedjeljak 23. kolovoza 2021. u restoranu „Klara“ KTC-a u Križevcima održalo je izbornu skupštinu, donijelo novi statut, plan rada te izabralo počasne predsjednike Društva.

Za predsjednika je izabran Siniša Katavić, za dopredsjednika Mario Martinčević, za tajnicu Patricia Butković. Njih su troje i osobe za zastupanje Društva. U Upravni odbor izabrane su i Irena Tukša kao tajnica i Tanja Baran kao članica. Nadzorni odbor čine Jelena Jakara, Krešimir Habijanec i Igor Vuković, a Komisiju za mirenje Dejan Pernjak, Denis Maksić i Alen Sačarić.

Skupština je, u kojoj se okupilo tridesetak članova, promijenila postojeći statut. Prošireni su ciljevi rada i mogućnosti obavljanja djelatnosti. Naime, Društvo „Križevački štatuti“ osnovano je u Križevcima 2014. godine. Djelovalo je do 2017., a otada je bilo u stanju mirovanja. Novi predsjednik Društva Siniša Katavić predstavio je planove. Najavio je raspisivanje prvoga nacionalnog natječaja za vinsku fotografiju 1. rujna, zatim je pozvao na prikupljanje vinarskih, vinogradarskih i podrumarskih eksponata za buduću zbirku te najavio osnivanje glumačke družine „Križevački štatuti“ sa željom cjelokupne revitalizacije „Križevački štatuta“, koji su upisani u registar zaštićene nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Pozvao je i na praćenje Facebook i Instagram profila Društva.

Zatim su na Katavićev prijedlog Zoran Homen i Tanja Baran izabrani za počasne predsjednike Društva. Zoran Homen izabran je kao najpoznatiji i dugogodišnji izvođač križevačkih vinskih tradicija: „Križevačkih štatuta“, Martinja i Vincekovoga, te kao arheolog, slikar i dugogodišnji ravnatelj križevačkoga Gradskog muzeja, a Tanja Baran kao znanstvenica koja je diplomirala, magistrirala i doktorirala s temama iz usmene književnosti križevačkoga kraja, s naglaskom na Križevačke štatute, koja križevačku baštinu kao novinarka redovito prezentira u medijima te javno diljem Hrvatske izvodi zdravice po „Štatutima“. Po njenoj se inicijativi i okupila skupština Društva sa željom obnove nedovoljno znane vinske, ali i ostale nematerijalne i materijalne križevačke baštine.

„Križevci su, po svojim tradicijama, desetljećima središte hrvatske vinske kulture. Na nama je da to glasno kažemo i da najpoznatije hrvatske vinsko-pajdaške regule „Križevačke štatute“ hrvatskoj javnosti predstavimo u punom svjetlu“, naglasila je doc. dr. Tanja Baran.

Izvor: narod.hr

error: Content is protected !!