Peticija za legalizaciju eutanazije u Italiji prikupila je više od 750.000 potpisa, što je daleko više od praga potrebnog za raspisivanje referenduma, priopćili su u srijedu organizatori.

Na referendumu, za koji je trebalo prikupiti barem 500.000 potpisa, želi se izmijeniti zakon o zabrani potpomognutog samoubojstva. Referendum će se možda održati već iduće godine.

Po talijanskom zakonu, pomaganje u samoubojstvu kažnjava se trenutačno s 5 do 12 godina zatvora.

Ustavni sud je 2019. uveo iznimku za “pacijente koje se održava na životu tretmanima (…) a boluju od neizlječivih bolesti, što je uzrok fizičke i psihičke patnje koju ocjenjuju nepodnošljivom, potpuno sposobni da slobodno i svjesno donesu odluku”.

Naprotiv, pomaganje u samoubojstvu i dalje će biti nedostupno svima ostalima koji boluju od neizlječivih bolesti iako su one uzrok njihove velike patnje.

Referendum, ističu njegovi organizatori, omogućit će, ako se potvrdi u parlamentu, da se odobri “medicinska pomoć kod dragovoljne smrti” bolesnicima kojima “treba vanjska pomoć kako bi si prekratili muke”.

Mario Adinolfi, predsjednik malene kršćanske stranke Popolo della Famiglia (Obiteljski narod) osudio je pak “marketinšku kampanju” za promicanje “kulture smrti”.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!