U Hrvatskoj imamo 677 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od ponedjeljka do danas bilježimo 33% zaraženih više nego u prva tri dana prošloga tjedna. Preminule su još četiri osobe, a u bolnicama se od COVID-a liječi 356 pacijenata, 46 ih je na respiratoru. 

Raste i pritisak na bolnice u kojima se liječi 330 pacijenata, a sve je više i onih s težim simptomima kojima je potreban respirator. Zasad se ne zna hoće li se s dolaskom jeseni epidemiološke mjere postrožiti.

– Te brojke koje sada imamo jesu povećanje u odnosu na prošli tjedan, ali ako gledamo isti period prošle godine – brojke su puno bolje, zahvaljujući i suradnji građana i poštovanju mjera, rekla je epidemiologinja Dijana Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo gostujući u Studiju 4.

– I upravo zahvaljujući novostečenim navikama taj četvrti val koji je sada na početku sigurno će biti blaži i kraće će trajati, naravno, ako budemo imali zadovoljavajući odaziv na cijepljenje, poručila je Meyer.

Rekla je i da je 50 posto cijepljenih zadovoljavajući broj, ali da on mora biti viši te da je ispod očekivanog.

– Naravno da je cijepljenje nama jedini spas i poštovanje mjera. Jedno bez drugog ne ide, poručila je Mayer.

Istaknula je kako cijepljene osobe imaju puno blaže simptome i brže se oporavljaju.

– A da ne spominjem da i ne završe u bolnici, odnosno, nije im potrebna hospitalizacija, nego se to može riješiti kod kuće, odnosno u ambulantama, rekla je Mayer.

Na pitanje koliko se kod COVID-potvrda uzima u obzir situacija da se i cijepljeni mogu zaraziti i širiti zarazu, Mayer je odgovorila kako ništa u životu nije sto posto sigurno.

– Potvrda nam je samo znak da smo se cijepili. Potvrda nam je ulaznica na određene događaje. Naravno, i ondje se očekuje da ljudi ipak održavaju razmak, da paze, da dezinficiraju ruke, rekla je Mayer.

Naglasila je da cijepljeni mogu prenositi bolest, ali znatno manje.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!