U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi Respiratori.

Osim Novalića, optuženi su i suspendirani ravnatelj Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik tvrtke Srebrena Malina Fikret Hodžić i ministrica financija FBiH Jelka Milićević

Kao svjedok optužbe pojavio se Tončo Bavrka, ravnatelj Federalne direkcije za robne rezerve i član Kriznog stožera FBiH.

Bavrka, čije svjedočenje je bilo vrlo konfuzno, pojasnio je o čemu se raspravljalo na sjednicama Federalnog kriznog stožera čiji je član od 25. ožujka prošle godine.

Pojasnio je da su se zbog pogoršane epidemiološke situacije sjednice održavale svakodnevno, a često i telefonskim putem.

Svjedok je naveo da je plan nabave medicinske opreme načinio Federalni zavod za javno zdravstvo,ali da ga on nije razumio jer je po struci ekonomist.

Kazao je da je kontakt osoba za materijale bio Enes Memić koji je dostavljao svu dokumentaciju o kojoj su se trebali izjašnjavati.

Također je kazao da je Vlada FBiH planirala na opremu potrošiti pet milijuna KM, ali je kasnije izdvojeno dodatnih sedam milijuna.

Rekao je da nije ni znao što su respiratori pa je pitao Davora Pehara, ravnatelja Federalnog zavoda za javno zdravstvo koji mu je kazao da su to umjetna pluća.

Svjedok je ispričao i da mu nije bilo poznato da Srebrena malina nabavlja respiratore, ali da zna da je prema zakonu onaj tko nabavlja robu dužan osigurati i skladištenje, prenosi Avaz.ba.

/HMS/

error: Content is protected !!