Zabrinjavajući podaci vezani za sigurnost u prometu. U prvih sedam mjeseci na hrvatskim je cestama poginulo 165 osoba – čak 13 više nego u istom razdoblju prošle godine. Brzina, alkohol, mobitel i sigurnosni pojas – i dalje se vode kao glavni ubojice u prometu. Stoga policija poziva na oprez i poštovanje prometnih propisa.

Vrhovljan prije samo dva tjedna. Zbog neprilagođene brzine otišao je još jedan mladi život. Prema statistikama MUP-a, svaki četvrti poginuli je upravo vozač motocikla ili pak njegov putnik.

Toni Hamer
 strastveni je motorist punih 40 godina. Prošao je na stotine tisuća kilometara – od zapadne do istočne Europe. No stradao je gotovo pa na kućnom pragu.

– Nesreća mi se dogodila 300 metara od kuće. Kad sam bio totalno opušten na motoru, ne mogu ni njega kriviti i on je bio malo preopušten i, evo, to se dogodilo. Nisam bio kriv. Jedanput kad to doživiš, trauma je za cijeli život, kaže motorist Toni Hamer.

Traumu definitivno proživljavaju obitelji onih koji život ostave na cesti.

U sedam mjeseci 2021. na području Republike Hrvatske u prometnim je nesrećama smrtno stradalo 165 osoba, što je 13 osoba ili 8,6% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Upravo zbog crnih brojki Vlada novim Nacionalnim planom sigurnosti cestovnog prometa želi smanjiti broj poginulih za 50 posto.

– Da bi se taj cilj ostvario, u provođenje aktivnosti uključit će se razne institucije, a radnu skupinu činit će MUP s predstavnicima drugih institucija, kaže Alenka Hošnjak iz PU međimurske.

Ali ništa bez savjesnih i odgovornih vozača.

– Moraš biti opušten i koncentriran. Ne možeš sjesti na motor i razmišljati o problemima, moraš biti koncentriran, onda su puno manje šanse da se nešto dogodi. O kacigi uopće nema govora, bez kacige se ne ide, motorističke čizme, traperice s kevarom, govori Toni Hamer.

Jer samo sekunda nepažnje dovoljna je da se ugasi ono najvrednije – ljudski život.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!