Čišćenje tableta ili pametnog telefona pogrešnim sredstvima može uzrokovati trajna oštećenja. Produljite njegov radni vijek zaobilaženjem ovih naoko praktičnih metoda čišćenja

Nismo ovdje da upiremo prstom, no ako koristite jedno od ovih sredstava za čišćenje svog pametnog telefona, predlažemo da prestanete jer ćete od toga vjerojatno imati više štete nego koristi.

Sredstvo za dezinfekciju ruku

S obzirom na to da neki dezinficijensi imaju sastojke poput mirisa i etilnog alkohola, najbolje je sredstva za dezinfekciju ruku držati što dalje od zaslona telefona. Ako ste, doduše, dirali nešto prije dolaska u dom, dezinficirajte ruke prije nego što idete dirati ekran kako biste spriječili širenje virusa i bakterija. Za najbolje rezultate koristite proizvedeni dezinficijens, umjesto da pripremate svoj kod kuće, piše tportal.

Sredstvo za čišćenje prozora

Svoja zrcala i prozore čistite sredstvom za pranje stakla i čisti su – zašto onda ta metoda ne bi radila i na ekranu smartfona? Zato što velik broj novih telefona, uključujući one iz Applea, ima zaštitni sloj koji odbija vodu i ulje te koji je s vremenom moguće istrošiti.

Korištenjem agresivnih sredstava taj se sloj može izbrisati i učiniti telefon puno ranjivijim na ogrebotine. Ako pitate stručnjake, čut ćete da sva sredstava za čišćenje koja imaju abrazivni sastojak mogu izgrebati zaslon vašeg uređaja.

Sredstva za čišćenje kuhinje

Značajke koje štite od ogrebotina možda neće biti izbrisane sredstvom za čišćenje površina, no problem nastaje zbog uljnog premaza. Apple još upozorava da abrazivna sredstva mogu oštetiti zaštitni sloj telefona.

Papirnati ručnici

Premda izvrsno upijaju tekućinu i čiste stolove, papirnati ručnici nisu dobri za ekrane. Papir se može usitniti i stvoriti još smeća na ekranu ili u nekim slučajevima – izgrebati zaslon. Ako već čistite ekran, radite to krpom od mikrofibre.

Alkohol

S obzirom na to da noviji telefoni imaju zaštitni premaz, alkohol ga može s vremenom ukloniti učinivši telefon sklonijim ogrebotinama. Apple, primjerice, moli korisnike da ne koriste alkohol pri čišćenju uređaja.

Sredstvo za skidanje šminke

Neka od tih sredstava sadrže kemikalije koje mogu oštetiti elektronički zaslon. Umjesto toga uzmite komadić meke tkanine i namočite ju vodom te očistite smartfon, upozorava Cnet.

Komprimirani zrak

Vaš smartfon je prilično osjetljiv uređaj, što znači da puhanje intenzivne količine zraka u ulaze može uzrokovati štetu – pogotovo na mikrofonu. Stoga Apple predlaže da za čišćenje njihovih uređaja ne koristite komprimirani zrak.

Sapun za tanjure i sapun za ruke

Premda su sapuni za ruke i (poneki) sapun za posuđe nježni, oni su korisni isključivo ako ih prije čišćenja razrijedite vodom. Većina proizvođača smartfona predlaže da vodu držite što dalje od telefona, pa je možda najbolje držati se mokre krpice.

Ocat

Loša ideja. Ocat će vrlo brzo skinuti zaštitu ekrana. Trebali biste, ako već to radite, koristiti razrijeđeni ocat, i to za dijelove telefona bez premaza – omjer vode i octa trebao bi biti 1/1.

Izvor:tportal.hr

error: Content is protected !!