Delta soj koronavirusa je odgodio globalnu pobjedu nad pandemijom. Novi val i u Bosni i Hercegovini je u punom zamahu. U glavnom gradu brojke novozaraženih rapidno se povećavaju i trocifrene su na dnevnom nivou. No, vlasti još nisu sigurne koji odgovor je adekvatan. Glasno razmišljaju o ograničenom kretanju za necijepljene, kakvih je gotovo 90 posto. Konačne odluke još nema.

Infektolog Ednan Drljević misli da mjere, kakve god da budu, moraju biti usklađene u svim dijelovima BiH, da bi zaista bile djelotvorne.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, najvažnijim smatra poštovanje propisanih mjera, za koje ne vjeruje da će biti jedinstvene u oba entiteta. Napominje da konsenzus ne postoji ni među županijama Federacije BiH. Republika Srpska, tvrdi, spremno dočekuje novi val.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske

“Moramo imati na umu početak školske godine. Biće pripremljene mjere za broj osoba na javnim mjestima, privatnim okupljanjima, radno vrijeme, i konačnu odluku donijet će Republički stožer”.

Delta soj, ili indijski soj, krivac je za nepovoljnu statistiku u svim europskim zemljama, pa i među onim koje su prve dostigle zadovoljavajuće brojke cijepljenih.

Bez obzira na mjere, nadležni, ipak, najviše računaju na savjest pojedinca. Zaštitne maske, uz imunizaciju, najpouzdaniji su oblik zaštite, kažu stručnjaci. Podsjećaju da i cijepljeni mogu da prenose virus, oni koji su preležali mogu ponovo da se razbole, te da je pouzdanost testova nedovoljna. Zato bi bolnice i klinički centri ponovo mogli da podnesu najveći teret.

VLADO ĐAJIĆ, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske

“Mi smo spremni za sve varijante. Ali, nema potrebe da se dovodimo u situaciju kakvu smo imali početkom godine. Apelujem na ljude da se cijepe. Od stotinu pacijenata koji su razvili tešku sliku, 99 njih je bilo necijepljeno”.

S cjepivom ili bez nje naivno je i opasno vjerovati da virus ne postoji i da ljudi umiru od nepostojeće bolesti, kažu liječnici. Hoće li necijepljeni u Sarajevskoj županiji, gdje je situacija trenutno najozbiljnija, biti ograničeno kretanje biće poznato danas. Iz Institucije Ombudsmana BiH poziv na oprez i detaljnu analizu potrebe prilikom donošenja takvih mjera, piše BHRT.

Izvor:BHRT

error: Content is protected !!