Američka, australska i britanska vlada upozorile su svoje državljane da ne idu u kabulsku zračnu luku zbog prijetnje terorističkim napadom, prenose agencije u četvrtak dok se bliži krajnji rok za evakuaciju.

Australsko ministarstvo vanjskih poslova danas je ažuriralo savjet na Smartravelleru u kojemu upozorava ljude da ne idu na aerodrom Hamid Karzai, a onima koji se nalaze u blizini da se sklone na sigurno mjesto i čekaju daljnje savjete.

“Svi koji su na vratima trebaju odmah otići”
Američko veleposlanstvo u Kabulu u ažuriranom savjetu navodi “sigurnosne prijetnje pred ulazom u zračnu luku” te savjetuje državljanima da “izbjegavaju odlazak na aerodrom i izbjegavaju ulaz u zračnu luku u ovom trenutku, osim ako ne dobiju individualne upute predstavnika američke vlade da to učine”.

U upozorenju je dalje rečeno da državljani koji su već na vratima zračne luke “trebaju odmah otići”.

Britanski Ured za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj (FCDO) dao je slične savjete u srijedu navečer.

Tjedan i pol dana nakon što su talibani zauzeli Kabul mogućnosti za vojnu evakuaciju iz Afganistana brzo se zatvaraju pri čemu se američki predsjednik Joe Biden držao planova o povlačenju američkih snaga do 31. kolovoza.

Ako američki vojnici napuste kabulsku zračnu luku, u državi pod kontrolom talibana sigurnost aerodroma za daljnje evakuacije ne može se jamčiti.

Stanje je kaotično jer su se u zračnu luku slile gomile ljudi u nadi da će se uspjeti ukrcati na let prije isteka roka.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!