Srbija i Bosna i Hercegovina bilježe velik porast broja novozaraženih, a među njima i teških slučajeva koji zahtijevaju bolničko liječenje. U Srbiji je u jednom danu preminulo osam osoba, a isti broj smrtnih ishoda prijavljen je i u Bosni i Hercegovini.

Tamošnja televizija javila je da se u kliničkom centru u Banjoj Luci liječi dvostruko više oboljelih od kapaciteta kojima klinika raspolaže te da slične probleme imaju i centri u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

-Moram reći da smo u ovom valu, koji je četvrti val, već na početku tog vala primijetili da nam se više javljaju osobe mlađe životne dobi koje su možda negdje tamo u prethodnim valovima imale lakše kliničke forme. Sada imaju jako teške upale pluća, vrlo ozbiljne kliničke slike i to je ono što nas zabrinjava, rekla je Antonija Verhaz, Klinika za infektivne bolesti u Banjoj Luci.

-U ovom trenutku najteži bolesnik koga ja liječim ima 29 godina. Ljudi su se zarazili na ljetovanju, na nekim obiteljskim proslavama i skupovima. Neki ne znaju gdje su se zarazili, što još jednom govori koliko je ova bolest nepredvidiva. Dovoljno je da neko bude inficiran i da nema tešku kliničku sliku, a može zaraziti nekoga tko će završiti u bolnici, rekla je Ivana Milošević, Klinika za zarazne i tropske bolesti u Beogradu, dodavši kako velika većina nije cijepljena.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!