Prva malo jača kiša za neke je već nagovještaj kraja kupaće sezone. A na kraju svake sezone robu treba oprati i čistu spremiti u ormar. Kod kupaćeg kostima morate paziti na temperaturu vode u kojoj ćete ga oprati: ne smije biti toplija od 30 stupnjeva. Zato je preporuka izbjegavati pranje u perilici za robu nego to obavite ručno s blagim deterdžentom. Mašinsko pranje će najbrže uništiti naramenice i postavu kostima.

image

Sličan je slučaj i s grudnjacima pa se preporučuje i kada njih perete obavezno to napraviti ručno ako ga želite što duže čuvati.

Mnogi se hvale kako patike peru u perilici a onda drugi koji slušaju sa strane ne razmišljajući u bubanj ubace i patike koje se ne smiju prati u mašini. Naime, samo se platnene patike mogu prati u perilici dok one koje imaju neke dijelove od kože povezane ljepilom ne smiju. Isti je slučaj i s kožnom odjećom koja se u pranju može poderati ili naborati.

Problem je što posljednjih godina etikete na odjevnim predmetima su sve veće i veće te mnogi odmah nakon kupnje otkidaju etiketu pa tako nakon nekog vremena nisu sigurni na kojoj temperaturi koju robu trebaju prati pogotovo ako je to odjevni predmet koji tek ponekad nose.

Ako niste sigurni je li predmet koji je spreman za prati možda od vune, kašmira ili baršuna, nemojte riskirati nego ga operite ručno na niskoj temperaturi.

Kravate se uglavnom prave od svile, a njihova struktura se može deformirati prilikom pranja u perilici, tako da i je to jedan od predmeta koji se ne smije prati u mašini.

image

Što se jastuka tiče, pjenasti jastuci nikako ne smiju ići u perilicu za rublje, stoga njih peremo ručno. Ipak postoje neke vrste pjenastih jastuka koje uopće ne smiju doći u doticaj s vodom te treba provjeriti na etiketi kakav je vaš jastuk. Kada krenete prati jastuk potopite ga u toploj vodi s deterdžentom, a isperite u hladnoj vodi. Iscijedite ga tako da ga nježno zarolate na obje strane.

PIŠE PSD

error: Content is protected !!