Obilježava se 28. obljetnica od utemeljenja Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Tim povodom u petak su na spomenik poginulim pripadnicima HVO-a u Mostaru položeni vijenci i zapaljene svijeće.

“Unatoč svim kontroverzama koje ju prate, bilo opravdane bilo neopravdane, nepobitna je činjenica kako je uspostavom najprije Hrvatske zajednice, a potom i Hrvatske Republike Herceg Bosne spašen hrvatski narod u Bosni i Hercegovini te spriječeno da čitava BiH padne pod srpsku vojnu čizmu početkom 1990-ih godina”, rekao je Jurica Gudelj, urednik portala Dnevnik.ba.

“Jednostavno rečeno, gdje nije bilo Herceg Bosne, danas uopće nema Hrvata”, dodao je.

‘U političkom Sarajevu Herceg-Bosnu se sotonizira i pokušava je se prikazati zločinačkom’

Vijence povodom 28. godišnjice su položila izaslanstva HNS-a i HZ HB predvođeni predsjednikom HNS-a Draganom Čovićem i predsjednikom Glavnoga vijeća HZ Herceg-Bosne Ivom Čolakom. Čović se između ostalog osvrnuo i na nedavnu izjavu člana predsjedništva Šefika Džaferovića  u kojima je Džaferović govorio o tome da je Armija RBiH vojska koja je vodila časnu borbu i borila se protiv zločina, a ako je zločina bilo da su to bili – zločini pojedinaca.

Naime, Čović je kratko kazao da takvu izjavu treba staviti u kontekst dopuna Kaznenoga zakona koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Na ovu izjavu reagirao je i lider HSS-a u BiH Mario Karamatić koji je rekao da je riječ o “zločinačkoj vojsci”. 

Danas se, kaže Gudelj, u političkom i medijskom Sarajevu smišljeno sotonizira sve vezano za Herceg Bosnu, pokušava ju se prikazati zločinačkim projektom kako bi se opravdalo današnje otimanje političkih prava hrvatskom narodu u BiH, odnosno kako bi se našla nekakva podloga za pretvaranje Federacije BiH u unitarni entitet pod bošnjačkom dominacijom u kojem neće biti čak ni fizičkog prostora za Hrvate.

“Stoga je jako važno nastaviti tradiciju obilježavanja uspostave Herceg Bosne. Hrvati ne negiraju ratne zločine koje su počinili tijekom rata u BiH te se s te strane nemaju čega stidjeti, nego trebaju s ponosom gledati na ono što su činili tijekom građanskog rata u BiH. Istovremeno, bošnjački politički dužnosnici uporno negiraju ratne zločine koje je počinila vojska tog naroda”, dodao je Gudelj.

Osvrnuo se na stravične zločine počinjene nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

“Plasiraju se laži o navodnoj ‘časnoj borbi’ bošnjačke ARBiH, a pri tom se ‘zaboravljaju’ strašni zločini koje je ta vojska počinila nad civilima. Dovoljno je samo vidjeti što se to događalo u Grabovici, Trusini, Uzdolu, Dusini, Bugojnu, Jablanici, Konjicu, Varešu, Zenici, Travniku… Posvuda je ‘časna’ bošnjačka ARBiH vršila sistematske zločine nad civilnim stanovništvom, poglavito hrvatskim u Središnjoj Bosni. U tom smislu bi se nametnuti zakon o negiranju genocida i veličanju ratnih zločina i zločinaca mogao kao bumerang vratiti upravo bošnjačkoj politici.

“Naime, sva bošnjačka politička elita koja danas vedri i oblači BiH nastala je u ratu. I Srbi i Hrvati su raskrstili s ratnim kadrovima, dok bošnjačku politiku i dalje vode upravo njihovi istaknuti ratni kadrovi”, zaključio je Gudelj za Direktno.

Dnevnik.ba

error: Content is protected !!