Jorginho, veznjak Chelseja i talijanske nogometne reprezentacija, s kojima je u prošloj sezoni osvojio klupski i reprezentativni naslov prvaka Europe, proglašen je najboljim igračem u izboru UEFA-e.

Jorginho je dobio 175 bodova, samo osam više od belgijskog veznjaka Kevina De Bruynea iz engleskog prvaka Manchester Cityja te 15 više od klupskog kolege iz veznog reda, Francuza N’Gola Kantea.

Jorginho je naslijedio Roberta Lewandowskog koji je godinu prije njega bio osvajač ove nagrade, a u ovogodišnjem izboru je osvojio peto mjesto (140 bodova), dok je četvrti bio kapetan Argentine Lionel Messi (148 bodova) koji je nakon više od 20 godina Barcelonin dres zamijenio za onaj Paris Saint-Germaina.

Prije tri godine Luka Modrić je postao prvih hrvatskim nogometašem koji je ponio tu nagradu.  

Za najbolju nogometašicu u prošloj sezoni proglašena je Španjolka Alexia Putellas iz Barcelone, čije su glavne protukandidatkinje bile klupske suigračice, sunarodnjakinja Jenni Hermoso i Nizozemka Lieke Martens. Putellas je trijumfirala osvojivši 50 bodova, osam više od Hermoso i deset više od Martens.

Trener sezone je Thomas Tuchel, a ženskih selekcija Lluis Cortes, trener Barcelone.

Branič Manchester Cityja i portugalske reprezentacije Ruben Dias izabran je za najboljeg obrambenog igrača prošlosezonskog izdanja Lige prvaka, dok je najboljom u Ligi prvakinja proglašena Irene Paredes iz Paris Saint-Germaina.

Ruben Dias je dobio 217 bodova, 102 više od drugoplasiranog kapetana Chelseaja Cesara Azpilicuete. Kod nogometašica je Paredes pobijedila sa 62 boda, šest više od Mapi Leon iz Barcelone.

Vratar aktualnog europskog prvaka Chelseaja Edouard Mendy izabran je za najboljeg vratara Lige prvaka u prošloj sezoni, dok je najboljom vratarkom Lige prvakinja proglašena Sandra Panos iz Barcelone.

Erling Haaland i Jenni Hermoso najbolji su napadač, odnosno napadačica prošle godine u Ligi prvaka. Barcelonina Alexia Putellas najbolja je veznjakinja, a Chelseajev N’Golo Kante najbolji veznjak prošle sezone u Ligi prvaka.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!