U Sudu BiH nastavljeno je suđenje Bakirovom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u aferi “Respiratori”.

Osim Novalića, optuženi su i suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke „Srebrena malina“, te ministrica financija FBiH Jelka Milićević.

Svoj iskaz dao je Adnan Garčević, uposlenik Privredne banke Sarajevo koji je bio u komunikaciji s Fikretom Hodžićem u vezi s računom “Srebrene maline”, gdje su legla sredstva koja je uplatila Federalna uprava civilne zaštite za respiratore.

Tužitelj Mirza Hukeljić ovog svjedoka ispitao je na okolnosti da je Hodžić četiri dana prije nego što je sklopljen ugovor s FUCZ-om znao da će dobiti posao za nabavku respiratora, odnosno prije nego što je Vlada FBiH odobrila novac za nabavu medicinske opreme.

-S Hodžićem sam komunicirao telefonom, osobno, mailom i Viberom. Kada sam bio kući, 30. ožujka, Hodžić mi je na Viber poslao poruku da očekuje veći priliv novca na račun. Kao i da očekuje plaćanje od tih sredstava. Tražio je moju pomoć. Nisam mu odgovorio, a nakon tri ili četiri dana smo se čuli. Tih sedam dana sam bio kući, zbog pandemije – naveo je Garčević.

On je tvrdio da je tek kada je stigao na posao, vidio da je Hodžić dostavio dokumentaciju kojom je pokrivena uplata.

-Hodžić je od mene tražio bankarske usluge, odnosno da popunim obrazac za inostranu transakciju. Rekao sam mu da mu trebaju ugovor, predgovor i faktura. To je bilo nakon uplate – naveo je Garčević.

Tijekom saslušanja Garčevića u sudnici se moglo čuti da je stvarni kupac respiratora bila crnogorska tvrtka BTL i da su zbog nje pisane bankarske garancije koje nikada nisu aktivirane. Radilo se o posredničkoj ulozi crnogorske tvrtke.

Kao drugi svjedok pojavio se Redžep Hodžić, brat Fikreta Hodžića koji je uposlenik “Srebrene maline”.

On je ispitan na okolnosti slanja fakture prema nalogu Fikreta Hodžića izvjesnom Edmundu Chuu u Kinu.

Redžep, koji je uposlen kao komercijalista, tvrdio je da je za respiratore čuo tek nekoliko dana prije njihove isporuke.

Naveo je da nije sudjeolovao u nabavi respiratora. Fakturu je, kako kaže, Kinezima poslao jer je Fikretu bio zabranjen pristup u službene prostorije.

Svjedočila je i Hodžićeva rodica Emina Mehmedović, koja je slala Agenciji za lijekove i medicinsku opremu zahtjev za izdavanje dozvole za uvoz medicinske opreme. To je učinila, kako kaže, prema nalogu direktora Hodžića.

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!