Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas tijekom posjete Crnoj Gori da njegova zemlja ima povjesnu odgovornost i obvezu prema zemljama regije, te da BiH koju je jučer posjetio može prevladati svoje probleme zajedništvom, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je izrazio zadovoljstvo prvom službenom posjetom Crnoj Gori, zahvalivši na gostoprimstvu predsjedniku Mili Đukanoviću, koji mu je svečani doček upriličio na Cetinju.

Turski predsjednik je podsjetio da je u lipnju u Antaliji ugostio predsjednika Crne Gore Đukanovića u okviru Diplomatskog foruma i Summita lidera Procesa suradnje u Juogostočnoj Europi.

Potvrda prijateljstva

Podsjetivši da prijateljstvo Crne Gore i Turske seže daleko u prošlost, Erdogan je ukazao na značaj prijateljstva osmanskog sultana Abdulhamida II i kralja Nikole, te na povjesno veleposlanstvo Osmanske države na Cetinju i imenovanje prvog crnogorskog veleposlanika upravo u Osmansko carstvo.

Erdogan je kazao da je Turska među prvim državama priznala neovisnost Crne Gore, a međusobnu solidarnost dvije zemlje su pokazale i tijekom pandemije koronavirusa.

– Pomoć koju smo poslali Crnoj Gori u vidu medicinske opreme i materijala tijekom pandemije, te suradnja Crne Gore prilikom evakuacije naših državljana u Tursku, potvrda su našeg prijateljstva, kazao je Erdogan.

Erdogan je istaknuo da je na današnjem sastanku s Đukanovićem potvrđena volja za nastavkom jačanja suradnje Turske i Crne Gore, koje imaju ozbiljan potencijal za razvoj ekonomske suradnje i obima trgovinske razmjene.

– Turska je među deset najvećih investitora u Crnoj Gori. TIKA je do sada u Crnoj Gori realizirala 399 projekata i aktivnosti u vrijednosti većoj od 20 milijuna eura. Kroz Turski kulturni centar ‘Yunus Emre’ u Podgorici je prošlo 1.686 polaznika tečajeva turskog jezika, a državnu stipendiju Turske je iskoristilo više od 450 studenata iz Crne Gore – rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske je podsjetio da su razgovarali i o drugim pitanjima koja se tiču Balkana i međunarodnih kretanja.

– Turska i Crna Gora, kao važni dijelovi Balkana i Europe, daju ozbiljan doprinos miru i stabilnosti. Crna Gora, koja objedinjuje različite etničke i vjerske grupe, predstavlja važan primjer zajedničkog življenja. Mirovne politike Crne Gore u regiji, njene aktivnosti u međunarodnim organizacijama i intenzivne korake ka članstvu u NATO-u i Europskoj uniji pratimo s istinskim pohvalama. Članstvu Crne Gore u NATO-u smo pružili snažnu podršku, a iskreno vjerujemo da će članstvo ove zemlje u EU doprinijeti stabilnosti čitave regije – kazao je Erdogan.

Komentirao Dodikovu izjavu

Na pitanje novinara u vezi s posjetom Bosni i Hercegovini i izjavom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o tome da više vjeruje Erdoganu nego Zapadu, turski predsjednik je kazao kako posjete BiH i Crnoj Gori pokazuju odgovornost Turske prema regiji.

– Mi imamo povjesnu odgovornost i obvezu ovdje. Zato nastavljamo posjete balkanskim zemljama i zato ćemo ih i dalje nastaviti. Jučer sam bio u BiH i razgovarao s našim prijateljima tamo. Njihovo zajedništvo je za nas veoma važno. Vjerujem da Bosna i Hercegovina u jedinstvu i zajedništvu može prevladati svoje probleme – naglasio je Erdogan.

Planirano je da nakon sastanka, Đukanović sa suprugom priredi svečani ručak u čast visokog gosta i njegove supruge.

Gosti na ručku, pored članova izaslanstva, bit će i potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan, predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović i reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

U odvojenom programu, prva dama Crne Gore Lidija Đukanović ugostila je prvu damu Republike Turske Emine Erdogan. One su posjetile Muzej kralja Nikole na Cetinju i izložbu na platou ispred muzeja.

Erdogan će se, tijekom posjete Crnoj Gori, sastati i s predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem i predsjednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem, a planirana je i posjeta Nizamskoj džamiji i Medresi “Mehmet Fatih”.

/Anadolija/HMS/

error: Content is protected !!