Inicijativi zdravstvenih službi, epidemiologa o uvođenju obveznog cijepljenja protiv koronavirusa pridružili su se i vlasnici privatnih tvrtki okupljeni oko Udruge poslodavaca Federacije BiH. Iako je za sada riječ o razgovoru koji je održan s mjerodavnima iz Ministarstva zdravstva u Sarajevskoj županiji, očito je da će inicijativa o uvođenju obveznog cijepljenja u privatnim tvrtkama s vremenom biti donesena i na razini Federacije BiH, ali i Republike Srpske, piše Večernji list BiH

Iz Udruge poslodavaca FBiH poručuju kako je na njihovu inicijativu održan sastanak s ministrom zdravstva Sarajevske županije i tamošnjim predsjednikom Kriznoga stožera na kojem je dogovoreno uvođenje procesa imunizacije zaposlenika u prostorijama kompanija na području Sarajevske županije uz, kako je navedeno, uzajamnu suradnju. – U cilju zaštite života i zdravlja zaposlenika, omogućavanja normalnih radnih tokova i kontinuiteta ekonomskih aktivnosti, Udruga poslodavaca FBiH predložila je ovaj sustav kako bi se ubrzao proces imunizacije. Ministarstvo zdravstva Sarajevske županije podržalo je ovu inicijativu te je Udruga poslodavaca FBiH pozvala članice da u što kraćem roku prijave broj djelatnika koji su zainteresirani za imunizaciju kako bi se ona provela već idućeg tjedna. Udruga poslodavaca FBiH uputila je dopise i ostalim županijskim ministrima zdravstva i kriznim stožerima kako bi se ista aktivnost održala i u drugim županijama te unaprijedio postupak imunizacije radnika – stoji u zaključku Udruge poslodavaca koja okuplja privatne tvrtke u Federaciji BiH.

Iako je za sada riječ o dragovoljnom odzivu radnika, posve je logično da će oni djelatnici koji odbiju cijepljenje protiv koronavirusa, ako budu zaraženi na radnom mjestu, snositi određene posljedice, što je u privatnom sektoru relativno lako provesti. Podsjetimo kako su poslodavci koji imaju velikog utjecaja na funkcioniranje vlasti na svim razinama u državi još prošle godine u vrijeme pandemije koronavirusa na sve načine gurali novi Zakon o zdravstvenom osiguranju kako bi se obveza naknade plaće za vrijeme bolovanja smanjila s 42 na 15 dana. Također, po novom zakonu smanjuje se broj dana obveze plaćanja naknade plaće zbog ozljede na radu ili oboljenja od profesionalne bolesti koju obračunava i isplaćuje iz svojih sredstava pravna, odnosno fizička osoba kod koje je zaposlen osiguranik. Prema predloženom rješenju, vrijeme plaćanja naknade sve dok osiguranik nije radno sposoban, odnosno do pravomoćnosti odluke nadležnog tijela o utvrđivanju invalidnosti osiguranika ograničava se na prvih 15 dana bolovanja. Ta izmjena je, prema mišljenju poslodavaca, nužna jer je vrijeme u kojem poslodavac ima obvezu naknade plaće za vrijeme bolovanja predugo. Poslodavac za vrijeme bolovanja radnika mora naći primjerenu zamjenu kako se ne bi prekinuo kontinuitet u poslovanju i tada je izložen dvostrukom trošku, što se može negativno odraziti na njegovo poslovanje. Slučajevi iz prakse pokazuju razne zloupotrebe bolovanja i nužno je izmijeniti zakonsku odredbu te zaštititi poslodavce od takvih slučajeva.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!