Američki predsjednik Joe Biden odao je u nedjelju u zračnoj bazi Dover počast vojnicima ubijenim u samoubilačkom napadu u četvrtak u Kabulu tijekom evakuacije civila iz Afganistana.

Pripadnik Islamske države u samoubilačkom napadu ubio je desetine Afganistanaca i 13 američkih vojnika koji su osiguravali zračnu luku tijekom zračnog mosta kojim je u posljednja dva tjedna evakuirano oko 114.000 ljudi.

Američke snage pogodile su u nedjelju u Kabulu bombaša samoubojicu koji je automobilom pokušao napasti zračnu luku, dok vojska na aerodromu privodi kraju povlačenje nakon 20 godina u Afganistanu.

Američki predsjednik je stigao sa suprugom Jill u bazu Dover u Delawareu, na ceremoniju najtežu za američke predsjednike, podsjetnik na posljedice njihovih odluka i težinu posla, ocjenjuje CNN. Ta vojna baza na istočnoj obali Sjedinjenih Država je desetljećima sinonim za povratak poginulih američkih vojnika u lijesovima prekrivenim američkom zastavom.

Biden i supruga sastali su se privatno tijekom jutra s obiteljima poginulih vojnika, a potom su se poklonili pred posmrtnim ostacima poginulih vojnika tijekom svečanog odavanja počasti.

Pentagon je u subotu poslijepodne objavio identitet 13 vojnika ubijenih u atentatu u četvrtak. Među njima pet ih je imalo 20 godina, koliko traje najduži rat Sjedinjenih Država, pokrenut 2001. u Afganistanu. Među njima najviše emocija je potaknula mlada žena (23) fotografirana tjedan dana prije smrti s djetetom na rukama tijekom kaotičnih operacije evakuacije u zračnoj luci u Kabulu.

Džihadistička skupina Islamska država Korasan (ISIS -K) preuzela je odgovornost za napad u kojem je ukupno ubijeno stotinjak ljudi.

Sjedinjene Države su potom izvele napad bespilotnom letjelicom i ubile dva člana skupine Islamska država, te upozorile da to nije posljednji napad.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!