Drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić reagirao je na posljednje medijske istupe srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika u kojem on poziva predsjednike Turske, Hrvatske i Srbije da se uključe u dijalog o stanju u Bosni i Hercegovini. Komšićeva je to najgora noćna mora.

Kako je rekao Komšić, Dodik na ovaj način poziva strance da se uključe u izmjene Daytonskog mirovnog sporazuma.

“Koliko je Dodikova galama o strancima besmislena pokazuje i to da on sam poziva strance da se uključe u navodni dijalog oko promjene daytonskog uređenja Bosne i Hercegovine, jer drugačije se ne može tumačiti poziv Srbiji, Hrvatskoj i Turskoj da se angažiraju u tome smislu”, kaže Komšić, prenio je Klix.ba.

Komšić je dodao kako Dodik nije protiv stranaca, nego bi “probirao” te iste strance.

“Iako je priča o promjeni Daytonskog sporazuma prazna priča jer je jedino u Parlamentu BiH moguće promijeniti Ustav BiH odnosno Aneks 4 sporazuma nezavisno od mišljenja bilo koje države pa i susjednih zemalja, zanimljivo je to da mu jedni stranci ne odgovaraju, poput svjedoka Daytonskog sporazuma, SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, EU i UN-a, dok mu drugi stranci odgovaraju”, ističe Komšić.

Zaključio je kako ne vidi na koji način bi danas dvije države, kako je rekao, “koje su izvršile agresiju na BiH” mogle imati veći međunarodni kredibilitet od SAD-a, Britanije, Njemačke, Francuske, EU i UN-a, pa i Rusije, koji su svjedoci potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Dodik je danas, podsjećamo, rekao da je situaciju u BiH moguće riješiti kroz posredovanje predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Zorana Milanovića, koji bi mogli doprinijeti održanju dijaloga.

Dnevnik.ba

error: Content is protected !!