I muzeji itekako osjećaju pad prometa u pandemijsko vrijeme pa je tako jedan od najpopularnijih muzeja u Hrvatskoj – Muzej krapinskih neandertalaca – prošle godine zabilježio tek trećinu od uobičajenog broja posjetitelja. 

No, ovog ljeta porastao je broj invididualnih gostiju, pa su i muzejske radionice prilagođene obitelji s djecom.

Nove programe muzeja u Krapini posjetila je i ekipa našeg središnjeg Dnevnika:

U parku pokraj Muzeja krapinskih neadertalaca ovog se tjedna dogodio povratak u prošlost. Djeca su učila o neandertalcima, njihovi roditelj pak vratili su se u djetinjstvo.

– Napravili smo jednu odličnu torbicu, prahistorijsku, s leopardovim uzorkom, a našli smo i fosile, kažu Robert i Jakov Mihovilić iz Ciglenice Zagorske.

Krapinski muzej pokrenuo je, naime, novi, međugeneracijski program. Zove se ROK – Radionice za odrasle i klince

Istražuju fosile, minerale, izrađuju torbice ili otiske kako bi naučili osnove geologije. Djeca rade uz pomoć roditelja, djedova ili baka.

Muzejske radionice velik su mamac za posjetitelje:

– Prilagođavamo godišnji odmor geološkoj školi, moramo se vratiti ranije jer se to ne propušta, kažu polaznici radionice.

U pretpandemijsko vrijeme Muzej nenadertalaca u Krapini na godinu je posjećivalo oko 100 tisuća ljudi. Prošle godine zabilježena je tek trećina od tog broja, ali gosti se vraćaju.

– Tijekom ovih ljetnih mjeseci zabilježili smo 15 posto više individualnih posjetitelja nego 2019. kad nije bila koronakriza, tako da smo vrlo zadovoljni, ustvrdio je Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja.

Mjesta u radionicama popunjena još prije dva mjeseca

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!