Na otočiću Pločica u korčulanskom kanalu, došlo je do sukoba između obitelji iz Blata i grupom Talijana. Talijani su izvrijeđali obitelj koja se došla kupati na otočić na koji godinama dolaze, odvezivali su im čamac i vikali da moraju otići. Obje su strane pozvale policiju.

Trebao je to biti dan za kupanje i odmor, ali za obitelj s Korčule, pretvorio se u neugodno iskustvo. Na malom otočiću Pločica dogodio se incident kada su Talijani, inače gosti apartmana u svjetioniku, otjerali obitelj s četverogodišnjim djetetom, pritom ih verbalno napadajući i tvrdeći ni manje ni više – nego da je ovaj otok njihov.  No nisu stali samo na tome. Dok se obitelj kupala, Talijani su došli do njihova glisera.

-Pokušali su ga odvezati, na što sam ja reagirao, vikao da to ostave, da se to tako ne smije, na što su agresivno počeli prijetiti, vikati, iskakati… – priča i dalje u nevjerici Slaven Stipković.

Incident su prijavile obje strane pa su na teren izašli i policajci. Iz Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske priopćili su kako su na otoku zatečeni samo gosti, talijanski državljani, koji su naveli da su ih iz agencije, koja im je unajmila apartmane, informirali da je otok u privatnom vlasništvu.

Tvrtka koja je iznajmila apartmane Plovput d.o.o. iznosi svoju stranu priče:

-Tvrtka u turističke svrhe iznajmljuje isključivo navedena dva apartmana u zgradi svjetionika, a nikako okolno zemljište ni cijeli otok, što je svim gostima apartmana poznato. Plovput d.o.o. nikomu nije ograničio pristup navedenom otočiću niti gosti apartmana imaju na to pravo – navode u priopćenju.

No zbog nepoznatog razloga ovi su Talijani, čini se, sebi to uzeli za pravo.

-U biti je to prvi dan da sam sina doveo na taj otok, da mu pokažem gdje mu se djeda potpisao 60 godina prije u kamen, kad je morao prenoćiti tu zbog oluje.. međutim nisam, nisam uspio – kaže Slaven Stipković.

Njegova obitelj ovaj nemili događaj želi što prije zaboraviti. No i ovaj slučaj još je jednom u fokus stavio sve češću uzurpaciju pomorskog dobra. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!