Republika Srpska je poduzela ispravnu akciju – odbacila je antidemokratski “Inzkov zakon” i povukla se iz donošenja odluka u zajedničkim institucijama BiH, čime je iznijela niz argumenata za slobodu govora i demokratsku vlast, kaže u ekskluzivnom intervjuu za “Glas Srpske” američki stručnjak za sigurnost i član Neovisnog međunarodnog povjerenstva o istraživanju stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji 1992-1995. Steven Meyer, inače bivši pomoćnik direktora američke CIA-e za Balkan za vrijeme prošlog rata.

On kaže kako bi Inzkova odluka mogla biti dovesti Republiku Srpsku do neovisnosti jer ima niz pravnih posljedica, ali i postavlja pitanje kako je moguće da Kosovo bude neovisno, a Republici Srpskoj se to zabranjuje?

Američki stručnjak također ističe kako će potezi hrvatskih dužnosnika imati veliki uticaj na to što će biti sa BIH u budućnosti. 

-Ako bi hrvatski dužnosnici odlučili ne sudjelovati u u radu zajedničkih institucija, to bi ubrzalo raspad BiH. U svakom slučaju, Inzkova odluka je udaljila BIH od pomirenja – zaključuje Meyer. 

Ukoliko BiH ne dobije novi Izborni zakon, upravo bi se mogao dogoditi scenariji bojkota rada zajedničkih institucija i od strane hrvatskih dužnosnika. Ako srpski i hrvatski dužnosnici odluče krenuti tim putem, Meyerove prognoze izgledaju prilično realno. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!