Na sastanku ministra zdravstva Vilija Beroša s ravnateljima hrvatskih bolnica i ekspertne skupine Ministarstva zdravstva bilo je riječ o aktualnoj situaciji u vezi s koronavirusom i preraspodjeli brige o COVID bolesnicima.

Beroš je rekao da je dogovoreno da se na neki način postigne kolektivna pripravnost cijelog zdravstvenog sustava. 410 postelja za oboljele od COVID-a priprema se na posebnim odjelima u pet zagrebačkih bolnica. Primarni centar ostaje Klinika za infektivne bolesti.

– Svi smo se dogovorili da će Klinika za infektivne bolesti i dalje biti ta bolnica koja će biti primarni centar. Nakon toga, ovisno o rastu brojeva, punit će se i druge ustanove, poglavito pojedini dijelovi, ne i cijela – za razliku od ranijeg slučaja i trećeg vala – KB Dubrava, potom specijalna bolnica za plućne bolesti, potom i KBC Zagreb kao najveća zdravstvena ustanova, rekao je Beroš.

Naveo je i da su za prvu ruku osigurali oko 410 COVID-postelja te da bi u ovom trenutku iz plana izuzete bila KB Merkur i Sveti Duh zbog njihovih infrastrukturnih uvjeta. Međutim, dodao je da će se i te bolnice, ako dođe potreba, “prilagoditi situaciji”.

– Kolege koji su voditelji primarno respiratorno-intenzivističkih centara u Rijeci, Splitu i Osijeku su upoznati sa svime, oni neće u značajnijoj mjeri mijenjati svoj koncept funkcioniranja, rekao je Beroš.

Istaknuo je i da “broj novozaraženih nije relevantan, već onaj broj koji će opteretiti zdravstveni sustav.

– To je broj hospitaliziranih i bolesnika na respiratoru. Iako, gledajući šire epidemiološki, dobro je znati broj novozaraženih i postotak pozitivnih, kazao je Beroš.

Beroš: Struka će dati odgovor

Razgovara se i o trećoj dozi cjepiva za zdravstvene radnike, moguća je i prethodna provjera antitijela. Beroš je u izjavi za novinare rekao da struka mora reći svoje mišljenje.

– Još uvijek u stručnoj medicinskoj dokumentaciji nema jasnih utemeljenja i jasnih algoritama za primjenu treće doze. Nova je bolest, nove su okolnosti, rekao je Beroš.

– Struka će dati odgovor, vjerujem u petak ili tijekom sljedećih tjedana jer se upravo ta stvar na europskom nivou evaluira, dodao je ministar.

“Cjepivo je sigurno, cjepivo doista spašava živote”

Beroš je rekao da smo svi skupa svjedoci pandemije u kojoj ljudi teško obolijevaju i umiru.

– A sve se može eliminirati, u najvećem broju slučajeva, cijepljenjem. Cijepljenje je doista sigurna metoda. Kad govorimo o nekakvim nuspojavama, pa svaki lijek, pa i obični lijekovi imaju svoje nuspojave, ali one su minorne, rekao je Beroš.

– Cjepivo je sigurno, cjepivo doista spašava živote, dodao je.

Poručio je kako cjepivo, uz pridržavanje mjera, može dokinuti pandemiju COVID-a.

Beroš: Epidemiološke mjere ovisit će o ponašanju virusa

Beroš je rekao i kako je u Hrvatskoj iz dana u dan sve više cijepljenih.

Ministar ne isključuje ni ukidanje svih epidemioloških mjera. Na novinarsko pitanje je li to izvjesno, Beroš je rekao da je to jedna od mogućnosti, ali da će to ovisiti isključivo o ponašanju virusa.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!