Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman najavio je kako će hrvatski premijer Andrej Plenković prilikom posjeta francuskog predsjednika Emmanulea Macrona Zagrebu razgovarati i o Bosni i Hercegovini, javlja Hrvatski Medijski Servis.

„Apelirat ćemo na jači angažman Francuske kada je u pitanju sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana. Tu poglavito mislim na stabilnost, funkcionalnost i prosperitet Bosne i Hercegovine“, poručio je ministar.

Grlić-Radman je, gostujući u sinoćnjem Dnevniku HRT-a, posebno naglasio kako Hrvatska na BiH gleda kao na zemlju koja ima europsku perspektivu.

„Mi želimo razgovarati o važnosti izmjene izbornog zakona. To je vrlo važno jer jedino tako možemo vidjeti stabilnu i funkcionalnu BiH gdje će imati legitimne predstavnike svih naroda na svim razinama vlasti. Izborni zakon treba jamčiti jednakopravnost i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH“, rekao je

Francuska je jedina članica Europske unije koja je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, ima najbolje opremljenu vojsku u EU, a zajedno s Njemačkom čini okosnicu Unije.

Macronov posjet bi se trebao realizirati u listopadu ili studenome ove godine i to nakon što je Hrvatska odlučila kupiti dvanaest borbenih zrakoplova Rafalea u vrijednosti od milijardu eura što je prije svega političko pa onda i sigurnosno pitanje.

Podsjetimo, upravo je Hrvatski Medijski Servis u lipnju ove godine pisao kako će Hrvatska zatražiti od službenog Pariza da iskoristi svoj ogromni utjecaj u Europskoj uniji kako bi se prestalo s majoriziranjem Hrvata u BiH od strane dijela stranaka u Sarajevu.

Inače Francuska je jedna od većih članica zagovarateljica zaustavljanja širenja EU u ovom trenutku pa će Zagreb osim hrvatskog pitanja u BiH pokušati i preko Pariza pomoći Bosni i Hercegovini na europskom putu.

/HMS/

error: Content is protected !!