Osim što je dugo sušno razdoblje s enormno visokim temperaturama nanijelo veliku štetu poljoprivrednicima i stočarima, stvorilo je mnogo problema i livanjskim divljim konjima.

Prirodne lokve i slabašni izvori na visoravni Kruzi odavno su presušili. Žednu zemlju nije uspjela napojiti ni kiša koja je nakratko padala posljednjih dana, a zbog potrage za vodom konji se i u ove ljetne dane spuštaju na magistralnu cestu Livno – Šujica, ugrožavajući i sebe i sudionike u prometu.

Oko 600 raskošnih ljepotana gospodare visoravni podno planine Cincar. Na obzoru između zemlje i neba, slobodni, s grivama koje se vijore na vjetru, velika su turistička atrakcija, ali i nevolja. U potrazi za vodom spuštaju se na cestu.

U nepunih osam mjeseci imali smo osam prometnih nesreća s tom problematikom, većinom se radilo o materijalnoj šteti. Nismo imali niti jednu osobu da je ozlijeđena. Nažalost, u svim tim situacijama konji poslije prometnih nesreća ugibaju, ističe za Federalnu televiziju Ivica Vrdoljak, glasnogovornik MUP-a Hercegbosanske županije.

Zbog isušenih pojila već desetljećima traje rat između stočara i konja

Već treći mjesec vozim cisternama kravama vodu. Međutim, ovdje je svake godine ogromna suša. Divlji konji su popili ogroman dio vode. Neka su oni popili, ali nema sluha od Općine, a naročito Ministarstva poljoprivrede HBŽ-a, kaže za entitetsku televiziju dipl. ing. Mislav Sučić, farmer iz Livna.

Manje količine vode mogu se naći jedino u betoniranoj lokvi koja je konjima posljednja slamka spasa, ali i velika opasnost zbog strmih i klizavih zidova.

Još se i bore za tu vodu i to je dosta nereda. Padnu u vodu i ozlijede se. Znaju se utopiti. Razgovarali smo s gradskim ocima, načelnikom i imamo obećanje da će se napraviti nešto da bi prilaz konjima bio jednostavniji, navodi Bruno Marić, vodič u Continental Adventure Livno.

Ovog ljeta je voda za konje bila doslovno pitanje života i smrti, a zbog klimatskih promjena i trke za novcem mogla bi postati i za ljude.

Izvor: Jabuka.tv

error: Content is protected !!