Bolnice se pripremaju za jesenski val. Klinika za infektivne bolesti ostaje primarni centar, no bude li rastao broj hospitaliziranih, skrb preuzimaju i KB Dubrava, Specijalna bolnica za plućne bolesti, ali i KBC Zagreb te Sestre milosrdnice. Trenutačno je u bolnicama 427 oboljelih, od kojih 55 na respiratoru.

– Od početka pandemije, u fokusu našeg interesa je bio bolesnik i osigurati što bolje uvjete za liječenje svih bolesnika. Iskustvo koje imamo iz prethodne zime kad su u Dubravi radili liječnici i sestre iz drugih bolnica doprinijeli su tome da oni mogu imati covid odjele u svojim ustanovama. To će omogućiti da mi osim zbrinjavanja covid bolesnika zbrinjavamo i ostale bolesnike. Od početka se traži najbolji balans kako pružiti zdravstvenu skrb svima na najoptimalniji način u uvjetima pandemije, rekao je prof. dr. sc. Ivica Lukšić, ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava u središnjem Dnevniku HTV-a.

Istaknuo je kako su tijekom ljeta imali oko 40 covid bolesnika, te da je samo jedan bio cijepljen i to jednom dozom.

– Cjepivo sigurno pomaže i sprječava teže oblike bolesti, poručio je Lukšić ljudima koji se još premišljaju oko cijepljenja.

Osvrnuvši se na cijepljenje zdravstvenih djelatnika, rekao je kako u KB Dubravi imaju dobru procijepljenost, te da je cijepljeno preko 90 posto liječnika i preko 70 posto medicinskih sestara.

Na pitanje što očekuje od jeseni, rekao je kako vide teže kliničke slike kod ljudi koji nisu cijepljeni.

– Mi smo spremni. Imamo veliko iskustvo, sedam mjeseci smo samo liječili covid bolesnike. Trudimo se pružiti najbolju skrb svima. 

Kad je riječ o listama čekanja, ravnatelj KB Dubrava rekao je kako će učiniti sve da bolesnici koji su čekali svoje liječnike dođu na red što je prije moguće, te da će im odluka da i druge bolnice brinu za covid bolesnike to olakšati.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!