-Dedo, koje će te primiti cjepivo?

-Ja ću ono rusko, kažu da je ono pola novo, pola staro – odgovori stariji muškarac koji se danas došao cijepiti u Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače gdje je Dom zdravlja organizirao još jedan dan kada su se građani mogli cijepiti bez prethodne najave. 

Ispred Kosače nećete naći veliki red građana koji čekaju na cijepljenje, ali se ne može reći kako zainteresiranost ne postoji. Stanovnici Mostara srednje i starije životne dobi se odlučuju primiti cjepivo. Biraju između Astra Zeneca, Sinopharma i Sputnika, a  medicinski radnici nam govore kako se većina odlučuje na Sinopharm. 

-Čini nam se kako većina ipak odlučuje primiti kinesko cjepivo. Velikih gužvi nemamo, ali ne možemo reći kako nemamo posla – govore nam zdravstveni radnici s kojima smo razgovarali. 

Teško je pronaći građane koji bi se uslikali i govorili o cijepljenju protiv koronavirusa, a zanimljivo je kako i protivnici cijepljenja dolaze primiti cjepivo. 

-Ja sam antivakser, ali primit ću cjepivo kako bi zadovoljila formu i mogla normalno živjeti bez ograničenja – govori nam jedna žena s kojom smo razgovarali. I nije ona jedina. Danas mnogo ljudi dijeli njezin  stav, osobito oni koji svoje domove dijele sa starijim osobama ili djecom.  

Zanimljivo, neki s kojima smo razgovarali na kraju nisu imali hrabrosti ući cijepiti se nego su rekli kako će ipak doći drugi dan kada Dom zdravlja bude organizirao sličnu akciju. 

Oni koji se žele cijepiti još ovoga tjedna to mogu učiniti u srijedu u tri područne ambulante obiteljske medicine : Buna, Cim i Kruševo u vremenu od 8 – 10 sati. Moći će birati između Astra Zeneca i Sinopharm cjepiva.

Stručnjaci i dalje tvrde kako je cijepljenje jedini izlaz iz pandemije koja traje već godinu i po dana, dok druga strana i dalje govori kako je cijela priča koronavirusa velika teorija zavjere i ništa više od toga. 

Ipak, čini se kako je sve više onih koji jednostavno žele prekinuti začarani krug sukoba dvije strane, primiti cjepivo i nastaviti normalno živjeti bez ograničenja s kojima se suočavamo od prošle godine. 

Odluka o cijepljenju je na svakom od nas i bez obzira kakva je ta odluka, ona sa sobom nosi veliku odgovornost. Zato dobro razmislite prije nego donesete konačan stav!

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!