U Republici Srpskoj trenutno je 1.749 poduzeća sa samo jednim radnikom, međutim, toliko zaposlenih ih nije spriječilo da posluju sa milijunskim zaradama, što potvrđuje i podatak da ukupna dobit koju su ostvarili iznosi čak 66,7 milijuna maraka.

U Agenciji za posredničke, informatičke i financijske usluge (APIF) naveli su “Glasu Srpske” da trenutno među tvrtkama sa jednim radnikom poduzeće “Niagara Sports Global Management” iz Gradiške ima najveću dobit, i to 10,6 milijuna maraka.

Na portalu tog poduzeća stoji da im je glavni cilj da klijentima omoguće napredak karijere, te da razviju talentirane u profesionalne sportske igrače. Njihov posao je, kažu, da analiziraju probleme, daju potrebne savjete i usmjeravaju igrače te da, između ostalog, posluju sa trenerima i klijentima koji žele najbolje rezultate.

Na drugom mjestu po visini dobiti nalazi se poduzeće iz Bijeljine “DP Novi Sad – Gas”, koje se bavi distribucijom plina, a koje je sa samo jednim radnikom ostvarilo dobit od 6,4 milijuna maraka.

Treću poziciju drži banjalučka tvrtka “TSV RS”, koja je registrirana kao društvo za trgovinu i usluge. Njihova dobit je 3,4 milijuna maraka, a ostvarili su je, također, zahvaljujući samo jednom zaposlenom.

U APIF-u navode da, prema podacima iz registra financijskih izvještaja za 2020. godinu, u Republici Srpskoj postoji ukupno 51 tvrtka koja nema nijednog radnika, a čija je ukupna dobit premašila 5,3 milijuna maraka.

– Od tvrtki bez ijednog radnika, najveću dobit imaju “Bora” d.o.o iz Banja Luke, “Amans” iz Ugljevika i banjalučko poduzeće “MS sistemi” d.o.o. 

Najviše poduzeća sa jednim ili bez ijednog radnika nalazi se u djelatnosti nespecijalizirana trgovina na veliko, i to 81 tvrtka, zatim u putnom prevozu robe, gdje ih je 74, kao i u djelatnosti izgradnje stambenih i nestambenih zgrada, gdje postoje 63 tvrtke – navode u APIF-u.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!