Na području bivše Jugoslavije traga se za tijelima 12.000 nestalih u ratnim sukobima, dok je u BiH takvih oko 7600 osoba, upozoreno je u ponedjeljak u Mostaru gdje je obilježen Međunarodni dan nestalih osoba, dok su hrvatski aktivisti upozorili da još nije rasvijetljena sudbina oko 1000 sunarodnjaka u BiH.

Simboličnim bacanjem ruža sa Starog mosta u Mostaru prisjetilo se nestalih osoba, dok su pak na više lokacija u BiH hrvatski aktivisti upozorili na stradanje Hrvata i još uvijek nepoznatu sudbinu oko tisuću osoba.

Predsjedatelj Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH Nikola Perišić pozvao je vlasti da pomognu kako bi se pronašla tijela nestalih iz posljednjih ratnih sukoba.

„Mi u BiH tražimo 7600 nestalih osoba, a u regiji taj broj jeste 12 tisuća osoba. To su neispričane priče i sudbine, te molim i apeliram na sve razine vlasti i institucija da nam pomognu kako bi ovaj proces priveli kraju”, rekao je Perišić.

Dodao je kako su od završetka posljednjeg rata pronađena tijela 20.000 ubijenih osoba u BiH.

Hrvatski aktivisti iz BiH tijekom dana su posjetili više stratišta ovoga naroda diljem BiH. Kako su priopćili iz udruge Rubikon, oko tisuću Hrvata iz BiH se vode kao nestale osobe, te predstavljaju žrtve rata.

Svijeće, trobojnica i bijeli ljiljani u znak spomena na sve nestale su postavljene i kod spomenika u mjestu Grabovici, sjeverno od Mostara, kao podsjetnik na nestale Hrvate u Domovinskom ratu.

Aktivistica Tanja Babić upozorila je kako su Hrvati u Grabovici ‘krvnički ubijani, a cijelo selo etnički očišćeno’.

„Moramo iznova biti oni koji će podsjećati na sve što se u BiH dogodilo Hrvatima. Dani poput Međunarodnog dana nestalih osoba su dobra prilika za to”, kazala je aktivistica Babić. Upozorila je kako se još uvijek traga za tijelom četverogodišnje Mladenke Zadro koja je ubijena u majčinom zagrljaju u napadu Armije BiH sredinom rujna 1993. godine.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!